Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 20:49

  Fed: Bullard και Kaplan προειδοποιούν για υψηλότερο πληθωρισμό

  Fed: Bullard και Kaplan προειδοποιούν για υψηλότερο πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο ισχυρός τους επόμενους μήνες απ’ ό,τι περιμένουν σήμερα οι αξιωματούχοι της Federal Reserve καθώς η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard.

  "Ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αιφνιδιάσει ανοδικά καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία του ανοίγματος της οικονομίας, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είναι αναγκαία για να καλυφθεί η προηγούμενη υποαπόδοση", δήλωσε ο Bullard στο πλαίσιο ομιλίας του σήμερα. 

  Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι έχει υπάρξει ήδη μια "σημαντική" έκπληξη όσον αφορά την αναμενόμενη ανάπτυξη και πληθωρισμό. Καθώς τα σχολεία θα ανοίγουν το φθινόπωρο και περισσότερες χώρες θα αποσύρουν τα μέτρα περιορισμού, "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος" ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα από τις προβλέψεις. 

  "Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν τους νέους κινδύνους τους επόμενους μήνες και τρίμηνα", πρόσθεσε. 

  Ο Bullard έχει δηλώσει ότι περιμένει πως θα χρειαστεί μια αύξηση των επιτοκίων το 2022. Η Fed, στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της προηγούμενης εβδομάδας, έκανε λόγο για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023. 

  Kaplan: Ανοδικοί οι κίνδυνοι 

  Για "ανοδικούς κινδύνους" στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 3,4% αυτό το έτος και 2,4% το επόμενο, καθώς οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης ενδεχομένως να επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο. 

  Ενώ στην αρχή ήταν ένας μικρός αριθμός προϊόντων που κατέγραφαν άνοδο τιμών, αυτό πλέον διευρύνεται, ανέφερε ο Kaplan σε ομιλία του. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι για να διαχειριστεί η Fed τους κινδύνους θα πρέπει "νωρίτερα, αντί για αργότερα" να μειώσει την υποστήριξη της προς την οικονομία, περιορίζοντας τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από το επίπεδο των $120 δισ. που είναι σήμερα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ