Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 15:38

  Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας στο 0,9%

  Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας στο 0,9%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά 30 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, στο 0,9%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις, για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις των τιμών εν μέσω μιας ταχύτερης του αναμενόμενου ανάκαμψης από την πανδημία.

  Η απόφαση, που ήρθε μετά από μια προειδοποίηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών ότι ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων θα αρχίσει αυτόν τον μήνα για να προλάβει μια άνοδο του πληθωρισμού, υπερέβη τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

  Αντανακλώντας τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την απόφαση, οι προβλέψεις για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην Ουγγαρία σε μια περίπου 10ετία, έκαναν λόγο για 15-30 μονάδες αύξηση, αν και κάποιοι οικονομολόγοι ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

  Η κεντρική τράπεζα, διοικητής της οποίας είναι ο Gyorgy Matolcsy, βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Viktor Orbán, έχει σταδιακά μειώσει το βασικό επιτόκιο για να στηρίξει την οικονομία τα τελευταία χρόνια, στο χαμηλό του 0,6%.

  Ωστόσο, καθώς η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο πληθωρισμός επίσης αυξήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ ο επεκτατικός προϋπολογισμός για το 2022 (έτος εκλογών), επιδείνωσε τις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ