Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιουν-2021 19:00

  Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ευρωζώνη

  Βαρόμετρο για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού οι αποφάσεις της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ανάγκασε την Federal Reserve να αλλάξει πρόσφατα την στάση της σε ότι αφορά τους κινδύνους από το ανοδικό ράλι στις τιμές, θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Η μετακύλιση [των ανοδικών πιέσεων] μπορεί να γίνει "μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο και τις προσδοκίες", δήλωσε μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

  Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης "αναμένεται να είναι μέτριος".

  Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη".

  "Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κάπως αυτό το έτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση, αλλά αναμένεται να παραμένουν ασθενείς", σημείωσε. 

  Η Λαγκάρντ σημείωσε εξάλλου ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ από την πανδημία έχει προχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι στην Ευρωζώνη. 

  "Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα την κατάσταση στις ΗΠΑ με την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Είναι διαφορετικές καταστάσεις σε όρους [οικονομικού] κύκλου, σε όρους πληθωρισμού και σε όρους πληθωριστικών προσδοκιών", ανέφερε. 

  Σημείωσε τέλος ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί με προσοχή τις µισθολογικές διαπραγµατεύσεις για πιθανούς κινδύνους στις τιμές, αν και επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν βλέπουν σοβαρούς λόγους "για να πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις στους μισθούς είναι σε επίπεδα που θα οδηγούσαν σε ισχυρότερους παράγοντες στον υποκείμενο πληθωρισμό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ