Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιουν-2021 14:49

  Κόλαφος για Μακρόν-Λεπέν οι περιφερειακές εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Κρίσιμο τεστ για όλα τα κόμματα στη Γαλλία αποτελούν οι περιφερειακές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα. Δυσοίωνες προβλέψεις για το κόμμα Μακρόν, άνοδος Λεπέν σε νότια αλλά και βόρεια Γαλλία.

  "Πρόβα τζενεράλε" πριν από τις προεδρικές σε ένα χρόνο (Μάϊο 2022) θεωρούνται οι σημερινές διπλές εκλογές για τις 18 περιφέρειες και τα 101 διαμερίσματα της Γαλλίας, τα οποία είναι υποσύνολα των περιφερειών. Μια περιφέρεια έχει από δύο, όπως η Κορσική, έως 4 διαμερίσματα εκτός από το Παρίσι, τη Λυόν και τις πέντε υπερατλαντικές περιφέρειες, που δεν έχουν διαμερίσματα.

  Η διαφοροποίηση εντοπίζεται στον καταμερισμό ευθυνών: αλληλεγγύη, κοινωνική δράση, υγεία για τα διαμερίσματα και οικονομική ανάπτυξη, επιχειρήσεις για τις περιφέρειες.

  Υπό πίεση το κόμμα του Μακρόν

  Το αβαντάζ των παραδοσιακών κομμάτων δεξιάς ή αριστεράς στις σημερινές εκλογές είναι ότι πολλοί τοπικοί άρχοντες ή σύμβουλοι ανήκουν στα κόμματά τους και ορισμένοι βρίσκονται σε καλή θέση επανεκλογής.

  Σε αντίθεση με το νεαρό κόμμα LREM του προέδρου Μακρόν, που δείχνει ξεκρέμαστο, κανένας από τους υποψηφίους του δεν φαίνεται ικανός να κερδίσει μια περιοχή. Εκτός από τον κεντρώο σύμμαχό του, Φρανσουά Μπαϋρού, με το κόμμα Modem, το οποίο έχει ήδη παρουσία σε ορισμένες περιφέρειες με ελπίδες επανεκλογής και αύξησης επομένως της επιρροής του. Μια από τις στρατηγικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με συμμετοχή μάλιστα του πρωθυπουργού Καστέξ, ήταν η προσπάθεια ενοποίησης ή "απορρόφησης" με τις λίστες της δεξιάς, όπως στην περιοχή PACA (Provence Côtes d’ Azur), προκαλώντας όμως την οργή του κόμματος των  Ρεπουμπλικάνων.

  Το βλέμμα στραμμένο στη Λεπέν

  Έτσι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις διεργασίες που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα, σε συνεργασίες ή αποχωρήσεις, πριν από τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή. Οι διεργασίες αυτές αφορούν ιδιαίτερα τις περιφέρειες, όπου το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν διατηρεί υψηλά ποσοστά, όπως η περιοχή της Μασσαλίας στα νότια ή η περιοχή γύρω από το Πα-ντε- Καλαί της στη βόρεια Γαλλία.

  Και αυτό με δεδομένο ότι πολλοί αριστεροί αρνούνται αυτή τη φορά τη συμμετοχή στο περίφημο "δημοκρατικό μέτωπο", αποσυρόμενοι για χάρη των δημοκρατικών υποψηφίων με υψηλότερα ποσοστά, φράζοντας έτσι το δρόμο της ακροδεξιάς. Ο φόβος είναι ότι μια τέτοια τακτική, για ακόμα μια φορά, θα σημάνει για αυτούς εξαφάνιση από τις τοπικές ηγεσίες.

  Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ