Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιουν-2021 09:26

  146 φορτηγά για να σωθούν οι σολομοί στις δυτικές ΗΠΑ - Πρωτοφανής ξηρασία στην Καλιφόρνια

  Καλιφορνια ξηρασια ηπα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  Παρότι η δυτική πλευρά των ΗΠΑ έχει συνηθίσει ν’ αντιμετωπίζει μεγάλες περιόδους ξηρασίας, η αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη έχει οδηγήσει πλέον σε τόσο ακραία ανομβρία που κάποιες πολιτείες επεξεργάζονται ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση έλλειψης νερού. Τα στοιχεία δεν αφήνουν χώρο για παρερμηνείες, καθώς το 75% των δυτικών πολιτειών αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία, ενώ πάνω από το 1/4 εξ αυτών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

  Διαχρονικά, η ξηρασία είναι από τις πιο "ακριβές” φυσικές καταστροφές και σύμφωνα με έρευνες κοστίζει στην αμερικάνικη οικονομία περίπου $10-14 δισεκατομμύρια το χρόνο.

  Παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ξηρασίες έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 124 δισ. δολαρίων και έχουν πλήξει περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια.

  Μερικές από τις επιπτώσεις της φετινής ξηρασίας στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η λίμνη Mead στη Νεβάδα και το φράγμα Hoover καταγράφουν τα χαμηλότερα επίπεδα νερού από τότε που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1930. Η λίμνη παρέχει νερό σε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε αρκετές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων του Λος Άντζελες, του Σαν Ντιέγκο, του Φοίνιξ, του Τούσον και του Λας Βέγκας.

  Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλα σημεία που αποτελούν πηγή νερού στη δυτική πλευρά, όπως στη λίμνη Folsom στην Καλιφόρνια, η οποία είναι η... μισή απ' ό,τι συνήθως.

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να υποχωρεί με αποτέλεσμα οι πολιτείες αυτές να οδηγηθούν σε έλλειψη νερού. Κάποιες τοπικές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις πρώτες ενέργειες, όπως πχ η Καλιφόρνια η οποία τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας.

  Παράλληλα, οι αγρότες αφήνουν τις καλλιέργειές τους, η Νεβάδα απαγορεύει το πότισμα περίπου του ενός τρίτου του γκαζόν στην περιοχή του Λας Βέγκας και ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, ζητά κυριολεκτικά από τους ανθρώπους να... προσευχηθούν για βροχή.

  "Αν προσευχηθούμε συνεργατικά και συλλογικά και ζητήσουμε από τον Θεό ή όποια ανώτερη δύναμη πιστεύει καθένας, για βροχή, ίσως καταφέρουμε να γλιτώσουμε από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης ξηρασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.
   

  Ψαρεύοντας σολομούς στην Καλιφόρνια

  Η ξηρασία στην Καλιφόρνια είναι τόσο μεγάλη που η πολιτεία αποφάσισε να φορτώσει περίπου 17 εκατομμύρια σολομούς σε φορτηγά και να τους μεταφέρει στην ακτή σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς τον ωκεανό.
  Ο σολομός Chinook ή αλλιώς βασιλικός σολομός περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη θάλασσα. Όταν έρθει η εποχή που θα γεννήσει, μεταναστεύει στις πηγές των ποταμών κατά κοπάδια.

  Την προσπάθεια των σολομών να μεταφερθούν προς τον ωκεανό αποφάσισε να βοηθήσει το Τμήμα Ψαριών και Άγριας Ζωής της Καλιφόρνια για να φτάσουν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Η μεταφορά των σολομών για μια απόσταση περίπου 160 χλμ έγινε με 146 φορτηγά. Όπως ανέφεραν, τους άφησαν ελεύθερους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να μην τους επιτεθούν μαζικά τα θαλάσσια πουλιά.

   

  "Η μεταφορά των σολομών στη θάλασσα έχει αποδειχθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσής τους σε συνθήκες ξηρασίας", δήλωσε ο Jason Julienne, επόπτης σε ιχθυοτροφείο σολομών.

  Παρόμοια μεταφορά είχε ξαναγίνει το 2014, όταν η Καλιφόρνια μετέφερε 30 εκατομμύρια σολομούς από ιχθυοτροφεία στον Ειρηνικό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα ψάρια αλλά και την αλιευτική βιομηχανία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Τμήμα Ψαριών και Άγριας Ζωής της Καλιφόρνια, η βιομηχανία αλιείας σολομού αποφέρει ετησίως περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία.

  Καλιφόρνια ΗΠΑ σολομοι ξηρασια 2

  Αν και δεν είναι πολλές οι έρευνες για τον οικονομικό αντίκτυπο που έχουν οι ξηρασίες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπολόγισαν το 2014 το κόστος μιας τέτοιας περιόδου στον γεωργικό τομέα της πολιτείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι απώλειες σε καλλιέργειες φτάνουν τα 2 δισ. δολάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ζώα τα 553 εκατ. δολάρια, ενώ το κόστος άντλησης υπόγειων υδάτων αγγίζει τα 1,3 δισ. δολάρια.

  Άλλα στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν πως η μείωση στην παραγωγή οδήγησε σε αύξηση των τιμών των καλλιεργειών, εξουδετερώνοντας έτσι τις επιπτώσεις της ξηρασίας στα έσοδα των αγροτών.

  Παγκόσμιος κίνδυνος ξηρασίας

  Στις 17 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως ανέφερε, η έλλειψη νερού και η ξηρασία μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή σε μια κλίμακα ανάλογη της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, περίπου 130 χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας αυτόν τον αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Άλλες 23 χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, ενώ 38 χώρες θα επηρεαστούν και από τα δυο.

  Καλιφόρνια ΗΠΑ σολομοι ξηρασια 3

  Σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα "Aqueduct" του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων, δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Μολδαβία και η Ουκρανία, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας. Οι δύο χώρες έχουν πληγεί από καταστροφικές ξηρασίες και στο παρελθόν, γεγονός που μείωσε σημαντικά τις καλλιέργειές τους.

  Άλλες χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατάσταση ξηρασίας μεσαίου έως υψηλού κινδύνου, εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας - και στην Ευρώπη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ