Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Ιουν-2021 22:07

  Οι χώρες της ECOWAS υιοθέτησαν οδικό χάρτη για το νέο ενιαίο νόμισμα Eco

  Οι χώρες της ECOWAS υιοθέτησαν οδικό χάρτη για το νέο ενιαίο νόμισμα Eco
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια ομάδα δεκαπέντε χωρών της Δυτικής Αφρικής έχουν υιοθετήσει έναν νέο οδικό χάρτη για την κυκλοφορία ενός ενιαίου νομίσματος το 2027, αφού τα προηγούμενα σχέδιά τους εκτροχιάστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

  Ο νέος οδικός χάρτης συμφωνήθηκε από αρχηγούς κρατών της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ECOWAS), είπε ο Jean-Claude Kassi Brou, πρόεδρος της Επιτροπής ECOWAS, σε συνέντευξη Τύπου μετά από σύνοδο κορυφής των ηγετών στη Γκάνα το Σάββατο.

  Οι χώρες ελπίζουν ότι ένα ενιαίο νόμισμα θα συμβάλει στην ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης.

  "Λόγω του σοκ της πανδημίας, οι αρχηγοί κρατών αποφάσισαν να αναστείλουν την εφαρμογή του συμφώνου σύγκλισης το 2020-2021", δήλωσε ο Μπρου.

  "Έχουμε έναν νέο οδικό χάρτη και ένα νέο σύμφωνο που θα καλύψει την περίοδο μεταξύ 2022-2026 και 2027 ως το λανσάρισμα του Eco", είπε, αναφερόμενος στο όνομα του νέου νομίσματος.

  Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) είναι περιφερειακή ομάδα δυτικοαφρικανικών κρατών. Ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1975, με την υπογραφή της συνθήκης του Λάγος και η αποστολή της είναι η προώθηση της ενοποίησης στην περιοχή. Θεωρείται ένας από τους πυλώνες της Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας και ιδρύθηκε με σκοπό την επίτευξη "συλλογικής αυτάρκειας" για τα κράτη μέλη της, με τη δημιουργία ενός ενιαίου εμπορικού συνασπισμού μέσω οικονομικής και εμπορικής ένωσης. Λειτουργεί, επίσης, ως δύναμη διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή. Ο οργανισμός λειτουργεί επίσημα σε τρεις γλώσσες Γαλλικά, Αγγλικά και Πορτογαλικά.

  Μέλη της είναι οι Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Πράσινο Ακρωτήριο, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισσάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβερία, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Τόγκο.

  Το 2019, η ECOWAS αποφάσισε την υιοθέτηση του Eco, ενός ενιαίου νομίσματος το οποίο θα αντικαταστήσει το Φράγκο Δυτικής Αφρικής (CFA) το οποίο χρησιμοποιούν σήμερα 8 από τις 15 χώρες της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.Το ενιαίο νόμισμα χαρακτηρίστηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως ένα ισχυρό πολιτικό σύμβολο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ