Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 17:21

  Αυστρία: Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης μετά την πανδημία στο επίκεντρο της επίσκεψης της προέδρου της Φον ντερ Λάιεν

  Αυστρία: Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης μετά την πανδημία στο επίκεντρο της επίσκεψης της προέδρου της Φον ντερ Λάιεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περίπου ένα χρόνο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, η Αυστρία βλέπει την προοπτική λήψης των πρώτων χρημάτων, κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, στη Βιέννη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Στη Βιέννη, η ίδια αναμένεται να ανακοινώσει το "πράσινο φως" για το αναπτυξιακό σχέδιο της Αυστρίας, η οποία υπολογίζει σε κοινοτικές επιχορηγήσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα, με έμφαση στη σιδηροδρομική και ευρυζωνική επέκταση, καθώς και στις επενδύσεις στον οικολογικό τομέα.

  Το αποκαλούμενο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος ανασυγκρότησης μετά την πανδημία του κορονοϊού "Next Generation EU" που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2020 με ύψος 750 δισεκατομμυρίων ευρώ - ποσό που, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, ανέρχεται σε περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Τα χρήματα προορίζονται να βοηθήσουν την οικονομία να προχωρήσει ξανά μετά την πανδημία και ταυτόχρονα να εκσυγχρονιστεί, με ένα μέρος των χρημάτων να δίνεται ως επιχορήγηση, και ένα άλλο μέρος ως δάνειο, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω χρέους.

  Όλα τα κράτη έπρεπε να υποβάλουν στην Επιτροπή της ΕΕ λεπτομερή σχέδια ανάκαμψης. Τουλάχιστον το 37% των κεφαλαίων θα πρέπει να εισέλθει σε φιλικά προς το κλίμα έργα και το 20% σε ψηφιοποίηση.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δύο μήνες για την εξέταση των σχεδίων, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί, και κατόπιν σύστασής της, το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει τα σχέδια σε μερικές εβδομάδες πριν από την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ