Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 16:42

  Bullard (Fed): "Βλέπει" την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2022

  Bullard (Fed): "Βλέπει" την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι περιμένει μια αρχική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων να γίνει το 2022, καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται ταχύτερα απ’ ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

  Η πρόβλεψη του φέρνει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τις τελευταίες εκτιμήσεις της Federal Reserve που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη και έκαναν λόγο για δύο αυξήσεις το 2023.

  Στις δηλώσεις του ο Bullard σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις της Fed αυτή την εβδομάδα ήταν "επιθετικές".

  "Περιμένουμε μια καλή χρονιά, ενά καλό άνοιγμα της οικονομίας. Αλλά και ο πληθωρισμός είναι περισσότερος από αυτό που περιμέναμε", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο CNBC. "Νομίζω ότι είναι φυσικό που περάσαμε σε λίγο πιο επιθετική στάση για να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις". 

  Στις τελευταίες της προβλέψεις η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό το 2021 στο 3% από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,2%. Αύξησε παράλληλα την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 3,4%.

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιμένει πλέον η ανάπτυξη του ΑΕΠ να φτάσει το 7% φέτος από 6,5% προηγουμένως. 

  "Συνολικά, είναι πολύ καλά τα νέα", δήλωσε ο Bullard σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας και την ανάκαμψη της απασχόλησης. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάπτυξη φέρνει και ταχύτερο πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι  "μπορεί να προκύψουν ανοδικοί κίνδυνοι" στις τιμές. 

  Για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της Fed που σήμερα φτάνει τα 120 δισ. δολ. το μήνα ο Bullard σημείωσε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες συζητήσεων πριν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει πώς θα ξεκινήσει να μειώνει τον ρυθμό των αγορών.

  Προειδοποίησε τέλος ότι με την αβεβαιότητα να παραμένει υψηλή, η Fed θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής. "Σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας… θα πρέπει να πηγαίνουμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για να δούμε τι θα συμβεί", δήλωσε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ