Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 15:15

  ΕΚΤ: Επεκτείνει για άλλους εννέα μήνες ευνοϊκό μέτρο για τις τράπεζες

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράαπεζα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει μια βασική πτυχή των μέτρων για την ανακούφιση από την πανδημία κατά εννέα μήνες, για να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παράσχουν πίστωση στην οικονομία.

  Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να αποκλείουν τις καταθέσεις που κρατούν στις κεντρικές τράπεζες όταν υπολογίζουν το ποσοστό μόχλευσης τους, μέχρι τον Μάρτιο του επομένου έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

  Το Bloomberg ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ ήταν έτοιμη να παρατείνει το μέτρο.

  Η εξαίρεση, η οποία διαφορετικά θα έληγε στις 27 Ιουνίου, κάνει τις τράπεζες να φαίνονται πιο ισχυρές και τις επιτρέπει να κάνουν περισσότερες business με τα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά αποθέματα.

  Η στάση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με αυτή των ομολόγων της στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, οι οποίες επέτρεψαν τα μέτρα ανακούφισης του δείκτη μόχλευσης να λήξουν αυτό το έτος.

  Η στάση αυτή αναδεικνύει την μεγαλύτερη εξάρτηση της ευρωζώνης από τα τραπεζικά δάνεια, αντί των κεφαλαιαγορών, ως πηγή εταιρικής χρηματοδότησης.

  Η ΕΚΤ και άλλες αρχές έχουν δώσει στις τράπεζες πρωτοφανή ρυθμιστική χαλάρωση στη διάρκεια της πανδημίας, για να τις βοηθήσει να απορροφήσουν τις ζημιές και να συνεχίσουν να δανείζουν, και μέχρι τώρα, πολλοί όμιλοι έχουν δει τα κέρδη τους να ανακάμπτουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ