Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 19:47

  Goldman Sachs: Αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση των επιτοκίων στο γ' τρίμηνο 2023

  Goldman Sachs: Αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση των επιτοκίων στο γ' τρίμηνο 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Goldman Sachs αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον χρόνο της πρώτης μετά την πανδημία αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο 2023, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed.

  H Goldman επισήμανε ωστόσο ότι οι πιθανότητες να αυξήσει η Fed τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2023 είναι "λίγο πάνω από 50%, διότι μια αύξηση θα μπορούσε εύκολα να εκτροχιαστεί από τον χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό ή από μια έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η δημοσιονομική στήριξη εξασθενεί".

  Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα δήλωσε ότι αναθεώρησε την πρόβλεψή της για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τρίτο τρίμηνο του 2023 από το πρώτο τρίμηνο του 2024 που προέβλεπε προηγουμένως, επικαλούμενη τον χαμηλότερο πήχη πληθωρισμού που έθεσε η Fed για την αύξηση των επιτοκίων.

  Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η Fed "φαίνεται να εστιάζει πιο σταθερά στο μέσο επίπεδο του πληθωρισμού σε αυτόν τον κύκλο από ό,τι περιμέναμε" και αυτό έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής επιτοκίων.

  "Πρώτον, το κατώτατο όριο άρσης φαίνεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αν και η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) διατήρησε την απαίτηση άρσης ότι ο πληθωρισμός πρέπει να είναι "σε τροχιά να ξεπεράσει μετριοπαθώς το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα", γεγονός που υποδηλώνει πιθανώς ότι εξακολουθεί να απαιτείται κάποιο μαξιλάρι πάνω από το 2%", αναφέρεται στην ενημέρωση.

  "Δεύτερον", αναφέρει η Goldman Sachs, "η διάμεση πρόβλεψη για δύο αυξήσεις με τον πυρήνα του PCE μόλις στο 2,1% μας υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της FOMC θα υποστήριζε τη σταθερή συνέχιση της ομαλοποίησης μετά την επίτευξη των στόχων της εκκίνησης, ακόμη και αν ο πληθωρισμός τρέχει λίγο πάνω από το 2%". 

  Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έφερε εγγύτερα το χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων εκ μέρους της, προβλέποντας δύο αυξήσεις μέσα στο 2023. Αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα άνω της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Μάρτιο και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου του 2%.

  Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή των πληθωρισμό και επανάλαβε την εκτίμηση ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια.

  Η Fed δεν ανακοίνωσε πάντως τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα, μέχρι να δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" στην οικονομική ανάκαμψη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ