Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 10:50

  Θετική για το Ισραήλ η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, λέει Ισραηλινός πρώην βουλευτής

  Θετική για το Ισραήλ η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, λέει Ισραηλινός πρώην βουλευτής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Γενεύη, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για το Ισραήλ όπου η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ θα οικοδομήσει σχέσεις με αυτές τις δύο βασικές χώρες, ανέφερε ο Λεονίντ Λιτινέτσκι, πρώην βουλευτής του Ισραήλ στο ρωσικό πρακτορείο TASS, την Πέμπτη.

  "Το Ισραήλ βλέπει αυτήν τη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη πολύ σοβαρά, κυρίως, ως μια συνάντηση των δύο κρατών που έχουν ζωτική σημασία για αυτό: τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο μακροχρόνιος στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ και τη Ρωσία με την οποία οι σχέσεις του Ισραήλ έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο ολόκληρης της ιστορίας τους τα τελευταία χρόνια", επεσήμανε ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας.

  "Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Ισραήλ καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από δύο μεγάλα και καθοριστικά γεγονότα: την ανάληψη της προεδρία των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν στις αρχές του έτους και την ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος του Ισραήλ, από τον Ναφτάλι Μπένετ, στις 13 Ιουνίου. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του νέου Ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύναψη σχέσεων με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η σύνοδος κορυφής είναι πολύ σημαντική", τόνισε ο Λιτινέτσκι.

  Φυσικά, η σύνοδος κορυφής στη Γενεύη καλύφθηκε ευρέως στο Ισραήλ και τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και για την κατανόηση του Ισραήλ από τους φορείς οικοδόμησης σχέσεων με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα κυριολεκτικά αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι οι πυρηνικές απειλές συζητήθηκαν σίγουρα και από αυτή την άποψη το ζήτημα που σχετίζεται με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ουσιαστικό για το Ισραήλ. Με αυτό ως δεδομένο, το γεγονός ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα είναι αιτία ικανοποίησης", συνέχισε ο ειδικός.

  "Θέλω να σημειώσω ότι σήμερα βλέπουμε όλο και πιο συχνά ότι η λύση των ζητημάτων των διεθνών σχέσεων πηγαίνει στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ωστόσο, όλα τα κλασικά μοτίβα συνεχίζουν να κυριαρχούν από την άποψή μου. Πάνω από εκατοντάδες χρόνια, οι προσωπικές συναντήσεις των αρχηγών κρατών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη διαφύλαξη των συμφερόντων δύο κρατών και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από συζητήσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες", πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * To Κρεμλίνο εκτιμά ότι οι συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν εξελίχθηκαν περίπου "όπως αναμενόταν"

  * Τι είχε στο μυαλό του ο Πούτιν για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

  * Σύνοδος κορυφής: Μικρά κέρδη, μεγάλες διαφορές στην πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ