Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 09:45

  Βρετανία: Άνοδος του πληθωρισμού υψηλότερα από τον στόχο της ΒοΕ

  Βρετανια κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο απροσδόκητα ξεπέρασε τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, μια άνοδος που θα τροφοδοτήσει τη σπέκουλα για το πότε η ΒοΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1,8%.

  Η άνοδος οφείλεται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων, ειδών ένδυσης και ειδών αναψυχής, καθώς η οικονομία έκανε ένα περαιτέρω βήμα για έξοδο από το lockdown.

  Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο 2% προσωρινά το 2021.

  Ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες δεδομένου του ταχέως ρυθμού ανάκαμψης από την ύφεση του κορονοϊού.

  Στους οικονομολόγους αυτούς περιλαμβάνεται και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Andy Haldane, ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μισθοί και το κόστος αυξάνονται ήδη και ο υψηλός πληθωρισμός "δεν μπορεί να είναι μακριά”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ