Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 09:33

  Βρετανία προς ΕΕ για Β. Ιρλανδία: Να είστε υπεύθυνοι και λογικοί

  Βρετανία προς ΕΕ για Β. Ιρλανδία: Να είστε υπεύθυνοι και λογικοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να είναι υπεύθυνη και λογική στα αιτήματά της για τους ελέγχους προϊόντων που εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Βρυξελλών και Λονδίνου για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία για το Brexit.

  "Χρειάζεται η ΕΕ να δείξει πραγματισμό σχετικά με τους ελέγχους, καθώς αυτό ήταν και το πνεύμα με το οποίο συντάχθηκε το Πρωτόκολλο", ανέφερε η κ. Τρας, μιλώντας στο δίκτυο Sky News.

  "Απαιτείται συμβιβασμός μεταξύ των δύο μερών και η ΕΕ πρέπει να φανεί λογική", πρόσθεσε η Βρετανή υπουργός.

  Η Βόρεια Ιρλανδία, ως βρετανικό έδαφος, δεν αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, ωστόσο επειδή διαθέτει ανοικτά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, απαιτείται να τηρεί πολλές από τις πρόνοιες σχετικά με τα προϊόντα, ειδικά τα τρόφιμα, που θέτει η νομοθεσία της Ένωσης. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πρακτικά σε τελωνειακά "σύνορα" εντός Ηνωμένου Βασιλείου για όσα προϊόντα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Β. Ιρλανδία, με διενέργεια ελέγχων στα σημεία εισόδου της δεύτερης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (και άρα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά) προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ