Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 12:25

  Ευρωζώνη: Πενταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο

  ευρώ Ευρωζώνη χρήμα δάνεια ταμείο ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης (μη προσαρμοσμένο), χάρη κυρίως στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών μηχανημάτων και αυτοκινήτων, αλλά παραμένει μικρότερο από ό,τι αναμενόταν.

  Η στατιστική υπηρεσία τόνισε πως το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 10,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σε σχέση με τα 2,3 δισ. ευρώ του Απριλίου 2020, καθώς οι συνολικές εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν 43,2% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 37,4%.

  Αλλά το αποτέλεσμα του Απριλίου ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων για πλεόνασμα 15,8 δισ. ευρώ.

  Οι εξαγωγές μηχανημάτων και οχημάτων από το σύνολο της ΕΕ, αυξήθηκαν 11,9% στο πρώτο τετράμηνο του 2021, διευρύνοντας το πλεόνασμα σε αυτή την κατηγορία στα 58,5 δισ. ευρώ από τα 48,5 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

  Το εμπορικό έλλειμμα με τον μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την Κίνα, διευρύνθηκε, αλλά αντισταθμίστηκε από τα αυξημένα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

  Συνολικά το εμπόριο με τη Βρετανία υποχώρησε καθώς η χώρα έφυγε από την εσωτερική αγορά της ΕΕ στην αρχή του έτους, αλλά το πλεόνασμα αυξήθηκε διότι οι εισαγωγές από τη Βρετανία υποχώρησαν 27,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο 3,3%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ