Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 11:38

  Ξεπέρασαν τα €142 δισ. οι προσφορές για το πρώτο 10ετές ομόλογο της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο 0,06% η απόδοσή του

  Ξεπέρασαν τα €142 δισ. οι προσφορές για το πρώτο 10ετές ομόλογο της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο 0,06% η απόδοσή του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.20

  Προσφορές οι οποίες ξεπέρασαν τα 142 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το πρώτο ομόλογο που εκδίδει συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην πρώτη ένδειξη της μεγάλης διάθεσης των επενδυτών για τα χρεόγραφα - πιστοληπτικής αξιολόγησης βαθμίδας AAA - του μπλοκ των "27".

  Η ισχυρή ζήτηση οδήγησε την Ε.Ε τελικά στην άντληση 20 δισ. ευρώ, αντί 10 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ε.Ε αναμένεται φέτος να εκδώσει 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, και θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων (από τον Σεπτέμβριο), με πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε θα φτάσουν τα 120-125 δισ. ευρώ.

  Το βιβλίο προσφορών κινήθηκε πολύ κοντά στο ρεκόρ των προσφορών 145 δισ. ευρώ για το 10ετές κοινωνικό ομόλογο που είχε εκδώσει η ΕΕ το 2020, ωστόσο έχει ακόμη περιθώρια μεγέθυνσης.

  Σύμφωνα με το τελικό pricing, το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%.

  "Απλώς πετάει", τονίζει ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής Danske Bank. "Έκαναν την ασφαλή επιλογή να εκδώσουν 10ετές ομόλογο, παρέχοντας ένα αξιοπρεπές premium νέας έκδοσης. Δεν μπορούσε να πάει άσχημα", προσθέτει.

  Η πώληση είναι μία από τις πλέον αναμενόμενες από τις αγορές στη σύγχρονη εποχή, δεδομένου του όγκου χρέους το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει τα επόμενα χρόνια. Προ πανδημίας, η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους ήταν σχεδόν αδύνατη, λόγω της αντίστασης των πλουσιότερων και δημοσιονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

  Η ΕΕ έχει προγραμματισμένες άλλες δύο εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ νέα "πράσινα" ομόλογα αναμένονται ακόμη και το φθινόπωρο. Η ΕΕ αναμένεται επίσης να εκδώσει χρεόγραφα βραχείας λήξης (έντοκα γραμμάτια), καθώς θα μετατρέπεται σε συνεπή "εκδότη" κοινού χρέους.

  "Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη", δηλώνει από την πλευρά του ο Klaus Regling, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας στο Bloomberg TV. "Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντέδρασε στην κρίση και για το πώς αναπτύσσεται η ζώνη του ευρώ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ