Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 10:19

  Συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ μετά από 17 χρόνια για λήξη της διαμάχης για τις κρατικές ενισχύσεις σε Boeing - Airbus

  Συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ μετά από 17 χρόνια για λήξη της διαμάχης για τις κρατικές ενισχύσεις σε Boeing - Airbus
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.58

  ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να δώσουν τέλος σε μία διαμάχη 17 ετών για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις Boeing και Airbus αντίστοιχα, η οποία είχε οδηγήσει τους συμμάχους σε επιβολή εκατέρωθεν δασμών σε εξαγωγές συνολικής αξίας 11,5 δισ. δολαρίων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ και μετέδιδε το πρακτορείο Bloomberg.

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε αργότερα το απόγευμα τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επίλυση της μακράς τους διαμάχης για αθέμιτες επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρίες Airbus και Boeing.

  "Η σύνοδος ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη για τα αεροσκάφη … Αποφασίσαμε από κοινού να επιλύσουμε αυτή την διαμάχη. Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεσή μας", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά την άφιξη του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο ΕΕ/ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές δέχθηκαν να αναστείλουν για πέντε χρόνια τους τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβάλει εκατέρωθεν στο πλαίσιο της διαμάχης.

  Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε σήμερα την "καλή συμφωνία" μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus/Boeing και ζήτησε να "κλείσει οριστικά" το θέμα αυτό, σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι "εξαιρετική είδηση για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες", ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

  Η εμβληματική συμφωνία αποτελεί αλλαγή σελίδας από μια διαμάχη - κλειδί για τον "εμπορικό πόλεμο" του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ανοίγει τον δρόμο της διατλαντικής συνεργασίας και σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, την ώρα που η Κίνα φιδολοξεί να απειλήσει το ολιγοπώλιο των Boeing-Airbus στην κατασκευή πολιτικών αεροσκαφών.

  Η συμφωνία έλαβε ώθηση από τη γνώση των επιτελείων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ότι η κινεζική, στηριζόμενο από το κράτος κατασκευαστική Commercial Aircraft Corp., γνωστή ως Comac, αναμένεται να έχει καταστεί αξιόμαχος ανταγωνιστής των δύο εταιρειών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020.

  Η μετοχή της Airbus ενισχυόταν κατά 1% στην έναρξη της συνεδρίασης στο Παρίσι, με τα κέρδη από την αρχή του έτους να αγγίζουν το 26%. Η μετοχή της Boeing, με κέρδη 15% από την αρχή του έτους, εμφανίζεται σχετικά σταθερή στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

  Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε την άδεια στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε εξαγωγές συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολ. της ΕΕ, ως απάντηση στις κρατικές ενισχύσεις στην Airbus, ενώ η ΕΕ έλαβε άδεια για επιβολή αντιμέτρων επί εξαγωγών προϊόντων των ΗΠΑ συνολικής αξίας 4 δισ.

  Οι δασμοί ήρθησαν από αμφότερες τις πλευρές τον Μάρτιο του 2021, καθώς οι διαπραγματευτές τους πλησίαζαν σε μία συμφωνία. Κάλυπταν προϊόντα τα οποία εκτείνονταν από αεροσκάφη έως εξαρτήματα τρακτέρ, κρασί και τυροκομικά προϊόντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε μονομερώς τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων όταν εξήλθε οριστικά του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), την 1η Ιανουαρίου 2021.

  ΕΕ και ΗΠΑ θα δεσμευθούν να άρουν στο εγγύς μέλλον και τους δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, στο πλαίσιο χωριστής υπόθεσης στην οποία υπάρχει διαμάχη, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg. To 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε εισαγόμενες από την ΕΕ ποσότητες μετάλλων, επικαλούμενες ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

  Η ΕΕ είχε απαντήσει με επιβολή δασμών σε προϊόντα τα οποία εισήγαγε από τις ΗΠΑ, συνομικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ (3,4 δισ. δολ.), μεταξύ άλλων σε μηχανές Harley-Davidson, τζιν Levi Strauss & Co. και ουίσκι τύπου μπέρμπον.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ