Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Ιουν-2021 18:51

  Ahval: Ο Ερντογάν έχει υψηλές προσδοκίες, όχι ο Μπάιντεν

  μπάιντεν-ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν φαίνεται εφικτή μια νέα σελίδα στη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς πραγματική δημοκρατία και μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η Τουρκία καταφέρει να βρει λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, υποστήριξε η Merve Tahiroğlu, αναλύτρια των τουρκικών ζητημάτων στο Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, μιλώντας σε εκπομπή του ahvalnews.com.

  Στην πρώτη "ενώπιος ενωπίω" συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα είναι αυτή που θέλει πραγματικά να προβάλει μια εικόνα θετικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε η Tahiroğlu, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση "λέει ότι έχει καταλήξει σε κάποια λύση σε κάποια από τα μεγάλα διμερή ζητήματα".

  Η Τουρκία θα μπορούσε να βρει μια λύση στην κρίση με τους S-400, ή με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχει βρεθεί απέναντι σε όλους σχεδόν τους γείτονές της, αλλά χωρίς πραγματική δημοκρατία, δεν θα υπάρξει νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, σύμφωνα με την Tahiroğlu.

  Η αναλύτρια δεν πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον έχει τόσο υψηλές προσδοκίες, όσο η Άγκυρα, για την επικείμενη συνάντηση, και αυτό φάνηκε από το γέγονος πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν βιάστηκε να δρομολογήσει τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

  "Θα ήταν τεράστιο λάθος αν η Άγκυρα πιστέψει πως η λύση σε κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς ουσιαστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Αμερική του Μπάιντεν", σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Καταλήγοντας, η Tahiroğlu αναφέρει πως δεν περιμένει να βγει κάτι χειροπιαστό από αυτήν τη συνάντηση, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν "δεν συμπαθεί αυταρχικούς πολιτικούς όπως ο Ερντογάν" ή τον τρόπο που ο τελευταίος αντιμετωπίζει εσωτερικά και ξένα ζητήματα, όπως η καταστολή φοιτητών ή η δίωξη αντιφρονούντων.

  "Δεν νομίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα θελήσει να δώσει στον Ερντογάν μια εικόνα των διμερών τους σχέσεων, την οποία έχει ανάγκη ο Ερντογάν για να διορθώσει την επιδεινούμενη οικονομία της Τουρκίας", υπογραμμίζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ