Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Ιουν-2021 14:34

  Αξιωματούχος ΕΜΑ: Να σταματήσει ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών με AstraZeneca

  Αξιωματούχος ΕΜΑ: Να σταματήσει ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών με AstraZeneca
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την παύση των εμβολιασμών με χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, προτείνει ο επικεφαλής ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), λόγω των φόβων (αν και σε σπάνιες περιπτώσεις) για δημιουργία θρομβώσεων, καθώς και από το γεγονός ότι πλέον είναι διαθέσιμα άλλα εμβόλια.

  Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΕΜΑ βέβαια του θεωρεί το εμβόλιο της AstraZeneca ασφαλές για χρήση από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όμως πολλές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει τη χορήγηση του σε άτομα συγκεκριμένων ηλικιών, συνήθως από 50 ως 65 ετών, περιορίζοντας τη χρήση του στους πιο ηλικιωμένους καθώς τα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα συνέβησαν κυρίως σε νεότερους εμβολιασμένους.

  Σύμφωνα με τον Marco Cavaleri, τον επικεφαλής της ειδικής ομάδας του ΕΜΑ, "στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη (του εμβολιασμού) υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

  Παρόλα αυτά, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί και λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι νεότεροι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους που σχετίζονται με τη νόσηση από κορονοϊό, ο Cavaleri δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να λάβουν εμβόλια mRNA, όπως αυτά των Moderna και Pfizer.

  Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ ερωτηθείς αν οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, απάντησε: "Ναι και κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία το εξετάζουν υπό την αίρεση της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA”.

  Η Ιταλία την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, ύστερα από το θάνατο μιας 18χρονης από θρόμβωση.

  Όπως έπραξαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ιταλία για ένα μικρό διάστημα τον Μάρτιο σταμάτησε τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, λόγω της ανησυχίας που προκάλεσαν τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

  Η χώρα επανέλαβε τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο τον επόμενο μήνα, με τη σύσταση να χρησιμοποιείται "κατά προτίμηση” από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, μετά από δήλωση του ΕΜΑ ότι τα οφέλη της χρήσης υπερβαίνουν τους κινδύνους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ