Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 21:57

  ΔΝΤ: "Βλέπει" ανάπτυξη 5,75% στην Τουρκία φέτος - Οι κίνδυνοι για την οικονομία

  ΔΝΤ: Αναμένει ανάπτυξη 5,75% στην Τουρκία φέτος - Ποιους κινδύνους “βλέπει” για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρότι η πανδημία του κορονοϊού έπληξε σοβαρά την Τουρκία και η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα αρχικά ήταν παρόμοια με αυτήν άλλων χωρών, η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας στη συνέχεια ήταν αξιοσημείωτη, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την γειτονική χώρα.

  Όπως τονίζει το ΔΝΤ, η αξιοσημείωτη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας αποδίδεται στην ταχεία παροχή κεφαλαίων και πιστώσεων από τις κρατικές τράπεζες και την εκτεταμένη υποστήριξη ρευστότητας, ενώ προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος παρέμεινε περιορισμένο. 

  Ωστόσο, επισημαίνει πως παρότι οι εν λόγω πολιτικές οδήγησαν σε ισχυρή ανάκαμψη, τροφοδότησαν ταυτόχρονα τον πληθωρισμό και τις εξωτερικές ανισορροπίες και επιδείνωσαν τα τρωτά σημεία της τουρκικής οικονομίας, που προϋπήρχαν της πανδημίας, όπως τα χαμηλά συναλλαγματικά της αποθέματα, τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό και την δολαριοποίηση της οικονομίας.  

  Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για τη βελτίωση των τρωτών αυτών σημείων και των προοπτικών επίτευξης διαρκούς ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.

  Το Ταμείο επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη ισχυρής δέσμευσης της Τουρκίας στην εφαρμογή σταθερής νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού. Η έκθεση του ΔΝΤ χαιρετίζει τις κινήσεις που έχει κάνει η Τουρκία προς αυτήν την κατεύθυνση και προτρέπει τη χώρα να προχωρήσει σε περαιτέρω, προσεκτικά μελετημένη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξηθούν.

  Το Ταμείο τονίζει επίσης ότι η χώρα πρέπει να ενισχύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να τονώσει τα αποθεματικά υψηλής ποιότητας, να απλοποιήσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον και να βελτιώσει την επικοινωνιακή της πολιτική.

  Παράλληλα, ενθαρρύνει την υλοποίηση περαιτέρω κινήσεων για την ενίσχυση της διαχείρισης του χρέους και της δημοσιονομικής διαφάνειας ευρύτερα.

  Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ΔΝΤ ενθάρρυνε τη σταδιακή αντιστροφή της κανονιστικής ευελιξίας και αναστολών πληρωμών δανείων καθώς η πανδημία περιορίζεται, καθώς και την υλοποίηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των κανονιστικών ρυθμίσεων.

  Τέλος, το ΔΝΤ ζήτησε επικεντρωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας, με εστίαση στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και στην απασχόληση των νέων, στην περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας αλλά και στην αναδιάρθρωση των προσωρινά αφερέγγυων βιώσιμων εταιρειών και στην εκκαθάριση των μη βιώσιμων.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ