Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 10:07

  Ελάχιστο το πολιτικό κέρδος του Ερντογάν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο

  Ελάχιστο το πολιτικό κέρδος του Ερντογάν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νέα ανακάλυψη Amasra υπολογίζεται σε 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου και αυξάνει το συνολικό μέγεθος των αποθεμάτων σε αυτή τη βαθιά θάλασσα στα 19 Tcf.

  Η Άγκυρα προχωρά με βήμα ταχύ στην ανάπτυξη ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κοιτάσματος Sakarya που ανακαλύφθηκε πέρσι και ανέρχεται σε 14 Tcf και στοχεύει να τo καταστήσει εκμεταλλεύσιμο το 2023 με ρυθμό 1 δισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών (Bcfd) την ημέρα, αυξάνοντάς τα σε 4 Bcfd σε δεύτερη φάση.

  Πριν από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Amasra, το Sakarya ήταν ήδη ένα σημαντικό έργο που περιελάμβανε 30 έως 40 υποθαλάσσια πηγάδια τροφοδοτώντας αέριο σε μια μονάδα επεξεργασίας στην ακτή, μέσω ενός ζεύγους αγωγών μήκους 155 χιλιομέτρων.

  Αυτά τα μεγάλα ευρήματα τελικά θα επηρεάσουν σημαντικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν και το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Νιγηρία και το Κατάρ, δίνοντας παράλληλα στην Άγκυρα ένα διαπραγματευτικό χαρτί ως προς τις τιμές και τον όγκο του φυσικού αερίου.

  Αυτό θα μειώσει την εκροή των ζωτικής σημασίας κεφαλαίων από κρατικά ταμεία, σε μια εποχή που η οικονομία της Τουρκίας είναι υπό κατάρρευση και δέχεται αφόρητες πιέσεις λόγω του πληθωρισμού, της αδύναμης τουρκικής λίρας, της πανδημίας, αλλά και της ελλιπούς εμπιστοσύνης των επενδυτών λόγω της παρεμβατικότητας του Τούρκου προέδρου στη διαχείριση της οικονομίας.

  Η πολεμική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησε επίσης πολιτικές δυσκολίες στην περιοχή και πέραν αυτής.

  Ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για τις εκλογές το 2023 και προσπαθεί σαφώς να μετατρέψει σε θρίαμβο και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την εύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και να παρουσιάσει ένα θετικό μήνυμα στους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από την κατάρρευση της οικονομίας και την κοινωνική δυσφορία.

  Όμως, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη στήριξη προς τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να φθίνει, στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα χρειαστούν περισσότερα από το φυσικό αέριο για να γυρίσουν το παιχνίδι και να κερδίσουν πλεονέκτημα έναντι μιας αντιπολίτευσης που μοιάζει να παίρνει κεφάλι.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο: Μπορεί η Τουρκία να γίνει περιφερειακή ενεργειακή δύναμη;

  * Η Τουρκία φτιάχνει αγωγό αερίου προς θύλακα του Αζερμπαϊτζάν για να... καλοπιάσει τις ΗΠΑ

  * Ο Ερντογάν "σαμποτάρει" τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν για χάρη των ΗΠΑ

  * Η Τουρκία "αποχαιρετά" σιγά σιγά το ρωσικό φυσικό αέριο

  * Πώς το φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ αλλάζει το παιχνίδι και κάνει την Τουρκία πιθανό προμηθευτή της ΕΕ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ