Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 15:35

  ΗΠΑ: Υψηλότερα των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009

  ΗΠΑ: Υψηλότερα των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάιο, επεκτείνοντας την αύξηση του πληθωρισμού που ρισκάρει να γίνει πιο εδραιωμένη καθώς η οικονομία ενισχύεται.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά από την άνοδο 0,8% τον Απρίλιο, που ήταν η μεγαλύτερη από το 2009.

  Ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,7%, επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

  Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,5%, και του δομικού δείκτη με το ίδιο ποσοστό.

  Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008, αν και η σύγκριση με τον δείκτη τον Μάιο του 2020 κάνει τον πληθωρισμό να φαίνεται πιο ισχυρός.

  Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 3,8%, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 1992.

  Οι πιέσεις των τιμών συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλη την οικονομία καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη ζήτηση έναντι των ελλείψεων υλικών και σε κάποιες περιπτώσεις, της έλλειψης εργασίας.

  Τα εμπόδια στη ναυτιλία, το υψηλότερο κόστος εισαγωγής και η αύξηση των μισθών είναι προκλήσεις για τις εταιρείες που προσπαθούν να προστατεύσουν τα περιθώρια κερδοφορίας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ