Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 14:25

  Η Volkswagen κατέληξε σε συμβιβασμό €288 εκατ. με πρώην στελέχη της για το dieselgate

  Η Volkswagen κατέληξε σε συμβιβασμό €288 εκατ. με πρώην στελέχη της για το dieselgate
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Volkswagen ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με πρώην στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Martin Winterkorn, για τη διευθέτηση αξιώσεων που σχετίζονται με το σκάνδαλο dieselgate έναντι του ποσού των 288 εκατ. ευρώ (351 εκατ. δολαρίων).

  Η συμφωνία, η οποία προβλέπει κυρίως την καταβολή 270 εκατ. ευρώ από ασφάλειες αστικής ευθύνης διευθυντών και στελεχών, περιλαμβάνει επίσης διακανονισμό με τον πρώην επικεφαλής της Audi, Rupert Stadler.

  Η συμφωνία συμβιβασμού, σύμφωνα με το Reuters, υπόκειται στην έγκριση της γενικής συνέλευσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

  Η Volkswagen ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι θα απαιτήσει την καταβολή αποζημίωσης από τους Winterkorn και Stadler λόγω παράβασης καθήκοντος, βάσει του εταιρικού δικαίου εισηγμένων εταιρειών.

  Η Volkswagen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Winterkorn διετέλεσε παράβαση καθήκοντος καθώς δεν κατάφερε να δώσει πλήρεις και άμεσες διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού σε ορισμένους κινητήρες diesel που πωλήθηκαν στην αγορά της Βόρειας Αμερικής μεταξύ 2009-2015 για την αλλοίωση των δεδομένων εκπομπών ρύπων.

  Στο πλαίσιο του διακανονισμού, οι Winterkorn και Stadler θα πληρώσουν 11,2 εκατ. και 4,1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Audi, Stefan Knirsch, προέβη επίσης σε συμβιβασμό για την καταβολή 1 εκατ. ευρώ, όπως και το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Porsche AG, Wolfgang Hatz, που θα καταβάλει 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη VW.

  Ο διακανονισμός επετεύχθη την ώρα που η εισαγγελία του Βερολίνου δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει ασκήσει, ξεχωριστά, κατηγορίες εναντίον του Winterkorn για ψευδή κατάθεση ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για το σκάνδαλο dieselgate πριν αυτό αποκαλυφθεί.

  Η αυτοκινητοβιομηχανία, εν τω μεταξύ, απέρριψε τις κατηγορίες της γαλλικής δικαιοσύνης σε βάρος της για πώληση περίπου 950.000 αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό, υποστηρίζοντας ότι οι Γάλλοι αγοραστές δεν επλήγησαν από την υπόθεση, ενώ πρόσθεσε ότι η δικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου το 2018, η οποία κατέληξε σε επιβολή προστίμου ύψους 1 δισ. ευρώ, συμπεριελάμβανε και τις πωλήσεις στην Γαλλία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ