Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 21:17

  Deutsche Bank: Η άνοδος του πληθωρισμού εξελίσσεται σε "ωρολογιακή βόμβα"

  Deutsche Bank: Η άνοδος του πληθωρισμού εξελίσσεται σε "ωρολογιακή βόμβα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να θεωρείται ένα πρόσκαιρο πρόβλημα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει και θα οδηγήσει σε κρίση τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, σύμφωνα με το CNBC.

  Στην προειδοποίησή τους, η οποία απέχει παρασάγγας από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικών και των αναλυτών της Wall Street, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας τονίζουν ότι η εστίαση στη δημοσιονομική τόνωση χωρίς να δίνεται σημασία στους φόβους που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί λανθασμένη τακτική αν όχι στο εγγύς μέλλον από το 2023 και μετά.

  Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank "κουνούν το δάκτυλο” κυρίως στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της, με βάση το οποίο θα ανεχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού για χάρη της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Federal Reserve να μην συσφίξει τη νομισματική πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σημάδια συνεχούς ανόδου, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

  "Η καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη αναταραχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας από ό,τι εάν η Fed αναλάμβανε τελικά δράση”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, και η ομάδα του. "Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ύφεση και να προκαλέσει ένα ντόμινο χρηματοοικονομικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές”.

  Σημειώνεται ότι η Fed έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, ούτε να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι να δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο” ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης. Πολλοί δε αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν τονίσει ότι η επίτευξη των στόχων αυτών απέχει πολύ.

  Εν τω μεταξύ, όμως, τόσο ο δείκτης των Τιμών Καταναλωτή όσο και ο δείκτης των καταναλωτικών δαπανών δείκτες έχουν υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed για τον πληθωρισμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού είναι πρόσκαιρη και οι τιμές θα μειωθούν μόλις εξαλειφθούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι κύριες επιπτώσεις που προκλήθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Η ομάδα οικονομολόγων της Deutsche Bank διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι η επιθετική δημοσιονομική τόνωση και οι θεμελιώδεις οικονομικές αλλαγές θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό στο μέλλον και η Fed δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών. 

  "Ενδεχομένως να χρειαστεί ένας χρόνος ακόμη, έως το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί ξανά. Και παρότι είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι οι προτεραιότητες της Fed έχουν κοινωνικό πρόσημο, το να αγνοείται ο πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες οικονομίες να κάθονται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα”, σημειώνει ο Folkerts-Landau. "Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες”.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Γέλεν: Πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ τα υψηλότερα επιτόκια

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ