Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 19:19

  ΗΠΑ: "Πράσινο" φως από FDA σε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια

  ΗΠΑ: 'Πράσινο' φως από FDA σε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) ενέκρινε σήμερα το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, το πρώτο φάρμακο εδώ και περίπου 20 χρόνια που παίρνει το "πράσινο" φως, παρά την αντιπαράθεση για τα ανάμικτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

  "Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές", τόνισε η FDA στην ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, "είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003", πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με το Reuters, η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

  Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

  Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

  Διαβάστε ακόμη:

  * "Ράλι" για τη μετοχή της Biogen μετά την έγκριση φαρμάκου της για το Αλτσχάιμερ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ