Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιουν-2021 12:23

  Η ισοτιμία δολαρίου - τουρκικής λίρας θα φτάσει στο 9,35 στα τέλη του 2021, λέει η τράπεζα MUFG

  Η ισοτιμία δολαρίου - τουρκικής λίρας θα φτάσει στο 9,35 στα τέλη του 2021, λέει η τράπεζα MUFG
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, MUFG, αναμένει ότι οι αδύναμες βάσεις και οι απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας θα διατηρήσουν την πίεση επί τα χείρω προς τη λίρα με την ισοτιμία του δολαρίου με τη λίρα να φτάνει σε νέο ρεκόρ στο 9,35 στα τέλη του 2021.

  Η ισοτιμία έφτασε περίπου στο 8,63 την Πέμπτη με τη συναλλαγματική ισοτιμία βρετανικής λίρας προς τουρκική λίρα να ανέρχεται στο 12,25 και ακριβώς κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη, αναφέρει ο ιστότοπος exchangerates.org.uk.

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε και πάλι χαμηλότερα επιτόκια, χαρακτηρίζοντας την ανάγκη για μείωση "επιτακτική" και πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

  Ο διοικητής της τράπεζας Καβτζίογλου προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά με σχόλια ότι "οι προσδοκίες για πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, οι οποίες δεν βασίζονται σε λογικά επιχειρήματα, πρέπει να εκλείψουν".

  Οι αγορές ήταν αναπόφευκτα δύσπιστες ως προς την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει τη γραμμή πολιτικής, ειδικά με την επίμονη παρεμβατικότητα του Ερντογάν.

  Η MUFG προσθέτει: "Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα δουν τώρα ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες".

  Η επενδυτική τράπεζα παραμένει σκεπτική για τα τουρκικά βασικά με τους φόβους για τον πληθωρισμό.

  Με τον πληθωρισμό άνω του 15%, θα υπάρξει ισχυρή υποκείμενη πίεση για ονομαστική υποτίμηση της λίρας. "Η λίρα παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω αδυναμία με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 17,3% τον Μάιο".

  Η MUFG προσθέτει: "Ο αυξημένος πληθωρισμός υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι πρώιμες μειώσεις των επιτοκίων είναι επικίνδυνες/ακατάλληλες στην τρέχουσα συγκυρία".

  Η Τουρκία έχει επίσης ευπάθεια στο ισοζύγιο πληρωμών, η οποία θα αυξηθεί από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

  "Πέρα από την οικονομική ανάπτυξη, βλέπουμε ότι οι προκλήσεις που επιβάλλονται από τη χρηματοδότηση του τρέχοντος χρέους, που αντιπροσωπεύουν τον βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές. Δεδομένης της πρόσφατης αστάθειας στην αγορά συναλλάγματος, οι χρηματοοικονομικές εισροές είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένες".

  Η τράπεζα αναμένει ότι η προσαρμογή στο εμπόριο είναι πιθανό να προέλθει από την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση, ειδικά με δυσκολίες στην εξασφάλιση εισροών τουρισμού κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν λόγω περιορισμών του κορονοϊού.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Καμπανάκι οικονομολόγων για Τουρκία: Οδεύει ολοταχώς σε άνοδο πληθωρισμού και χαμηλότερη ανάπτυξη

  * Η λίρα μπορεί να ενισχύεται όμως οι Τούρκοι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν δολάρια

  * MUFG: Έρχεται σημαντική αύξηση των τουρκικών επιτοκίων στο 15%

  * Οι πιέσεις στην τουρκική λίρα θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών

  * Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποιεί: Η τουρκική λίρα ίσως φτάσει στο 8 έναντι του δολαρίου

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ