Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 22:10

  ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε τηλέφωνα δημοσιογράφων των NYT

  ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε τηλέφωνα δημοσιογράφων των NYT
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην αποκάλυψη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ κατέσχεσε κρυφά τα τηλεφωνικά αρχεία τεσσάρων δημοσιογράφων των New York Times, διάρκειας σχεδόν τεσσάρων μηνών το 2017, ως μέρος μιας έρευνας διαρροής, προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

  Ήταν η τελευταία σε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την απόκτηση κρυφών αρχείων επικοινωνίας δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Τραμπ σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι πηγές τους. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε κατασχέσεις από την εποχή του Τραμπ για τα αρχεία καταγραφής των δημοσιογράφων που εργάζονται για την Washington Post και τα αρχεία καταγραφής τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για έναν δημοσιογράφο του CNN.

  Ο Dean Baquet, εκτελεστικός εκδότης των Times, καταδίκασε τη δράση της κυβέρνησης Trump. "Η κατάσχεση των τηλεφωνικών αρχείων δημοσιογράφων υπονομεύει βαθιά την ελευθερία του Τύπου", είπε σε δήλωση του. "Απειλεί να σιωπήσει τις πηγές στις οποίες βασιζόμαστε για να παρέχουμε στο κοινό βασικές πληροφορίες για το τι κάνει η κυβέρνηση".

  Τον περασμένο μήνα, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις κατασχέσεις αρχείων επικοινωνίας που αφορούσαν δημοσιογράφους της Post και του CNN, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν θα επιτρέψει στο υπουργείο να κάνει ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, αποκαλώντας το "λάθος".

  Αναφερόμενος σε αυτήν τη δήλωση, ο κ. Baquet πρόσθεσε: "Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις στον ελεύθερο τύπο δεν θα γίνονται ανεκτές στη διοίκησή του. Περιμένουμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξηγήσει γιατί έγινε αυτή η δράση και ποια μέτρα λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον. "

  Ο Anthony Coley, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου έλαβαν τα αρχεία το 2020 και πρόσθεσαν ότι "μέλη των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης έχουν πλέον ειδοποιηθεί σε κάθε περίπτωση" για έρευνες διαρροής από την περίοδο 2019-2020.

  Ποια υπόθεση αφορούσε η παρακολούθηση

  Το υπουργείο ενημέρωσε τους Times ότι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου είχαν καταλάβει τηλεφωνικά αρχεία από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2017, για τέσσερις δημοσιογράφους των Times: Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eric Lichtblau και Michael S. Schmidt. Η κυβέρνηση εξασφάλισε επίσης δικαστική απόφαση για κατάσχεση αρχείων καταγραφής - αλλά όχι περιεχομένου - των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, ανέφερε, αλλά "δεν αποκτήθηκαν αρχεία".

  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανέφερε ποιο άρθρο ερευνήθηκε. Ωστόσο, η σύνθεση των δημοσιογράφων και ο χρόνος έδειξαν ότι η έρευνα διαρροής αφορούσε διαβαθμισμένες πληροφορίες που αναφέρθηκαν σε 22 Απριλίου 2017, άρθρο που έγραψαν οι τέσσερις δημοσιογράφοι για το πώς ο James B. Comey, τότε διευθυντής του FBI, χειρίστηκε τις έρευνες για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

  ΠΗΓΗ: Thetoc.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ