Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 18:00

  Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας πρωτοπορεί αποκτώντας δύο ηλεκτρικά αεροπλάνα

  Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας πρωτοπορεί αποκτώντας δύο ηλεκτρικά αεροπλάνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας θα εφοδιαστεί με δύο μικρά ηλεκτρικά αεροπλάνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, διεκδικώντας μια "παγκόσμια πρώτη" και ένα πρώτο βήμα στις προσπάθειές της να μειώσει τις πολλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί.

  Πρόκειται για δύο μικρά μονοκινητήρια αεροσκάφη Velis Electro της σλοβενικής κατασκευάστριας Pipistrel, το μόνο ηλεκτρικό αεροσκάφος που έχει πιστοποιηθεί, δηλαδή που έχει λάβει άδεια πτήσης, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), τον Ιούνιο του 2020.

  "Ως πρώτο βήμα, οι δυνατότητες των ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών πρέπει να δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια διετούς δοκιμαστικής περιόδου", διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση.

  Τα δύο αεροσκάφη, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το φθινόπωρο, πρόκειται να αντικαταστήσουν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας, το MFI-17 Supporter της σουηδικής Saab. Αποτελούν αντικείμενο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης από τη γαλλική εταιρεία Epopée, σύμφωνα με το υπουργείο.

  Το υπουργείο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών του, καθώς ο στρατός καταναλώνει επί του παρόντος σχεδόν 42 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων ετησίως, εκπέμποντας σχεδόν 90.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

  Όπως και με τα δύο ηλεκτρικά αεροπλάνα, αυτό το σχέδιο παραμένει ουσιαστικά συμβολικό, για παράδειγμα, με τον εξοπλισμό με λαμπτήρες LED των πολεμικών πλοίων και των κτιρίων του στρατού, καθώς και δράσεις υπέρ της βιοποικιλότητας στα πεδία και τις εκτάσεις του στρατού.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ