Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 17:40

  Ρωσία: "Κόβει" το δολάριο από το κρατικό ταμείο επενδύσεων

  Ρωσία: "Κόβει" το δολάριο από το κρατικό ταμείο επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία "κόβει" το αμερικανικό δολάριο από το κρατικό της ταμείο επενδύσεων, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου ανέρχονται σε 186 δισ. δολάρια, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.

  Στην ανακοίνωσή αυτή προχώρησε ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ Άντον Σιλουάνοφ, κατά το  Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. "Όπως και η κεντρική τράπεζα, αποφασίσαμε να μειώσουμε τις επενδύσεις του Εθνικού Ταμείου Πλούτου σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια", δήλωσε ο Σιλουάνοφ, προσθέτοντας ότι το ταμείο θα επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, γουάν και χρυσό.

  Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν εντός Ιουλίου και με την ολοκλήρωσή τους το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ στο κρατικό ρωσικό ταμείο αναμένεται να φτάσει στο 40%, σε γουάν στο 30% και σε χρυσός στο 20%. Το ιαπωνικό γεν και η βρετανική λίρα θα έχουν μερίδιο περίπου 5% το καθένα.

  Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος για τις αναδυόμενες αγορές στην BlueBay Asset Manager, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να "στείλει μήνυμα" στην κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής με τον Βλ. Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του.

  "Το μήνυμα είναι "δεν χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να κάνουμε συναλλαγές σε δολάρια και είμαστε άτρωτοι σε περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις", επισήμανε ο Ash σε σημείωμά του μετά την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένδειξη ότι η Μόσχα αναμένει περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της.

  Η "απο-δολαριοποίηση" της Ρωσίας φαίνεται πως αποτελεί μέρος μιας πολιτικής για τη διαχείριση των συναλλαγματικών κινδύνων.

  Υποστηριζόμενο από τα χρήματα που κερδίζει η Ρωσία από το πετρέλαιο, το Εθνικό Ταμείο Πλούτου σχεδιάστηκε αρχικά για να στηρίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Αποτελεί μέρος των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας που ανέρχονταν σε 600,9 δισ. δολάρια στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Πιθανότητες υπερθέρμανσης της ρωσικής οικονομίας

  .

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ