Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 10:28

  Bloomberg: Έρχεται η κοινή ψηφιακή ευρωπαϊκή ταυτότητα, σε μορφή εφαρμογής στο κινητό για όλη την ΕΕ

  Bloomberg: Έρχεται η κοινή ψηφιακή ευρωπαϊκή ταυτότητα, σε μορφή εφαρμογής στο κινητό για όλη την ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Πέμπτη το λανσάρισμα της λεγόμενης "κοινής ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας - πορτοφολιού", το οποίο θα προσφέρει στα 450 εκατ. πολίτες του μπλοκ των 27 χωρών πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών, σε ακόμη ένα βήμα προς την βαθύτερη ολοκλήρωση, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού.

  "Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας θα είναι διαθέσιμο για όλους", σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg. Το ψηφιακό πορτοφόλι θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ταυτοποιούνται ψηφιακά μεταξύ τους και να αποθηκεύουν στοιχεία ταυτότητας και επίσημα έγγραφα όπως διπλώματα οδήγησης, ιατρικές συνταγές ή εκπαιδευτικούς τίτλους.

  Πολλά κράτη μέλη ήδη παρέχουν στους πολίτες τους ψηφιακές μορφές ταυτότητας, οπότε η προτεινόμενη νέα εφαρμογή θα αλληλεπιδρά με ήδη υπάρχοντα συστήματα, ενώ θα παρέχει στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα για χρήση μιας υπηρεσίας στο σύνολο των 27 χωρών. Η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού - ταυτότητας δεν θα είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες.

  Η πανδημία της Covid-19 έχει επιταχύνει την διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ, με τα κράτη μέλη να συμφωνούν το 2020 σε ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, με άξονες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, το οποίο βασίζεται σε κοινή έκδοση χρέους.

  Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών εκχώρησαν επίσης στην Κομισιόν την αρμοδιότητα να παραγγείλει και να διανείμει εμβόλια κατά της  Covid-19 για λογαριασμό τους, αναλογικά προς τον πληθυσμό κάθε χώρας. Υιοθέτησαν πρόσφατα, επίσης, κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 για τη διευκόλυνση των ταξιδίων εντός της Ένωσης για εμβολιασθέντες, ανθρώπους με αρνητικό τεστ PCR ή πρόσωπα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

  Με τις νέες ταυτότητες - πορτοφόλι, οι οποίες θα έχουν τη μορφή εφαρμογής ανάλογης εκείνων στα κινητά με λειτουργικό σύστημα Android ή το ανάλογο της Apple, οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ενοικιάζουν αυτοκίνητα και εκτός της χώρας τους, να αποδεικνύουν την ηλικία τους, να κάνουν αίτηση για δάνειο, να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό, να πραγματοποιούν φορολογική δήλωση ή να εγγράφονται σε πανεπιστήμιο.

  Η Κομισιόν θέτει ως στόχο να έχει καταλήξει στην εργαλειοθήκη που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή της εφαρμογής έως τον Οκτώβριο του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ