Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 15:47

  Κομισιόν: Ομολογιακές εκδόσεις 80 δισ. ευρώ εντός του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Με ποια έργα θα ξεκινήσει το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δανειστεί περίπου 80 δισ. ευρώ (97,76 δισ. δολάρια) μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ταμείο NextGenerationEU, ύψους 750 δισ. ευρώ, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μετά πανδημίας εποχή.

  Η Κομισιόν δήλωσε ότι ο δανεισμός, με τις πρώτες εκδόσεις να ξεκινούν μέσα στον Ιούνιο, θα συμπληρωθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσω βραχυπρόθεσμων ευρωπαϊκών τίτλων για την κάλυψη των υπόλοιπων χρηματοδοτικών αναγκών, προσθέτοντας ότι θα αναθεωρήσει το χρηματοδοτικό της σχέδιο τον Σεπτέμβριο.

  "Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτικών της ΕΕ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το NextGenerationEU", ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

  Το σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται σε μια αρχική εκτίμηση των αναγκών των κρατών μελών όσον αφορά τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει το σχέδιο χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει μια πιο ακριβή επισκόπηση των αναγκών χρηματοδότησης των κρατών μελών της ΕΕ για τους τελευταίους μήνες του έτους.

  Παράλληλα, η Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα την απόφαση ετήσιου δανεισμού για το 2021. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τα ανώτατα ποσά που η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να δανειστεί έως το τέλος του έτους. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την πρώτη έκδοση NextGenerationEU που αναμένεται αργότερα τον Ιούνιο. Το πρώτο χρεόγραφο (EU-Bills) θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο όταν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα δημοπρασιών της ΕΕ.

  "Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στις προετοιμασίες για την πρώτη πράξη δανεισμού για τη χρηματοδότηση της συλλογικής ανάκαμψης μέσω του NextGenerationEU. Εκδίδοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων και χρησιμοποιώντας πρόσθετους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς φέτος, θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες των κρατών μελών και να τα θέσουμε στο δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη", δήλωσε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ