Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Μαϊ-2021 09:08

  Κυπριακό: Βολεύει τον Τατάρ η νέα προσέγγιση

  Κυπριακό: Βολεύει τον Τατάρ η νέα προσέγγιση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αναφορά που είχε κάνει πριν από ένα μήνα στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για μια διαδικασία που να ξεκινά "από κάτω προς τα πάνω" (bottom up) δεν ξεκαθαρίστηκε ευθύς εξ αρχής, ενδεχομένως γιατί τα μέρη ανέμεναν το επόμενο ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ για διευκρινίσεις. Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε να βολεύεται με αυτή τη νέα προσέγγιση, προβαίνοντας παράλληλα και σε δική του ερμηνεία για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει. 

  Ο Ερσίν Τατάρ (μιλώντας στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ΤΑΚ) αναφέρθηκε στις συνομιλίες της Γενεύης, σημειώνοντας ότι τέθηκε στο τραπέζι μια νέα προσέγγιση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, η προσέγγιση "bottom up", δηλαδή "από κάτω προς τα πάνω". Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων (πηγή ΓΤΠ) η προσέγγιση αυτή περιέχει συζήτηση χωριστών εξουσιών των πλευρών. 

  Όπως ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, αυτή η νέα προσέγγιση "ενόχλησε τους Ελληνοκύπριους". Συνέχισε λέγοντας πως "ουδέποτε προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι προτάσεις. Και μέσα σε αυτό που λένε ‘bottom up’, ‘από τα κάτω προς τα πάνω’ υπάρχουν ‘κυρίαρχες κοινότητες’". Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι για αυτή τη νέα προσέγγιση την οποία παρουσίασε ο ΓΓ ΟΗΕ δεν αποκλείεται να έχει χέρι και η Βρετανία. Όπως είπε, ανάλογα στοιχεία υπήρχαν και στις βρετανικές προσεγγίσεις. 

  Το ενδεχόμενο να έπαιξε ρόλο η Βρετανία σ’ αυτή την προσέγγιση του ΓΓ ΟΗΕ, δεν αποκλείεται από τη Λευκωσία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι για πρώτη φορά η προσέγγιση "κάτω προς τα πάνω" λέχθηκε από τον Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί δεν είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση κατά τις επαφές τους. Ωστόσο δεν αποκλείεται να προήλθε από βρετανικής πλευράς η προσέγγιση όπως αναφέρθηκε από τον ΓΓ ΟΗΕ. Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως "υπάρχουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση του ότι έχει μερίδιο σε αυτό η Βρετανία. Διότι υπήρχαν και αυτά μέσα στις προσεγγίσεις της Βρετανίας".

  Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι, πριν υπάρξουν διευκρινίσεις από τον ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ έσπευσε να δώσει τη δική του ερμηνεία. Ο Τατάρ στις δηλώσεις του είπε: "Όταν είπαμε ‘δεν είμαστε κοινότητα, είμαστε λαός’, έφεραν την υπόθεση στο σημείο των ‘κυρίαρχων λαών’".  Υποστήριξε πως από την ομοσπονδιακή βάση που δεν πέτυχε μέχρι σήμερα "υπήρξε μία κίνηση απ’ εκεί προς τα εδώ. Δηλαδή, αυτή η κίνηση που θα δημιουργήσει την υποδομή, τα θεμέλια της δικής μας κυριαρχικής ισότητας, των δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, οι δύο κυρίαρχοι λαοί και αυτό που λένε ‘bottom up’, ό,τι είναι η κοινή δομή που βρίσκεται πάνω, οι εξουσίες για τις εξωτερικές επαφές κλπ όλες θα είναι κάτω".

  Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εμφανίστηκε και ενοχλημένος από κάποιες αναφορές: "Φυσικά, δεν μας ικανοποιεί το ‘κυρίαρχος λαός’. Επιμένουμε στο κυρίαρχο κράτος. Αν αφήσετε την κυριαρχία να την πάρει το κέντρο και γίνει ‘top to bottom’ και όχι ‘bottom up’, τότε θα ικετεύετε για να σας δοθούν εξουσίες από το κέντρο. Επομένως, αυτή είναι μια τελείως διαφορετική μορφή. Η δημιουργία αυτής της μορφής, η προσέγγιση ‘bottom up’ είναι μια πρόοδος υπέρ μας νομίζω".

  Δίνει "υπηκοότητες" για να πετύχει πλειοψηφία! 

  Μέσω παραχώρησης "υπηκοοτήτων" επιχειρεί η "κυβέρνηση" του κατοχικού καθεστώτος να πετύχει πλειοψηφία για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) ο λεγόμενος "υπουργός εσωτερικών" Κουτλού Εβρέν εκτελώντας εντολές της Άγκυρας θα παραχωρήσει 50 χιλιάδες νέες "υπηκοότητες" του ψευδοκράτους. Στόχος όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα να μπορέσει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να εξασφαλίσει πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική "κυβέρνηση". 

  Η εφημερίδα, έχοντας εξασφαλίσει ηχογραφημένες συνομιλίες ατόμων που εμπλέκονται στο θέμα της "παραχώρησης υπηκοοτήτων της τδβκ", δίδει στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας που εξηγεί τη διαδικασία σε ενδιαφερόμενο πρόσωπο που ήθελε να αποκτήσει την "υπηκοότητα της τδβκ". 

  Η γυναίκα αναφέρεται σε οδηγίες που έχει για παραχώρηση "υπηκοοτήτων" σε 50 χιλιάδες άτομα, προκειμένου να μπορέσει το UBP να αναλάβει μόνο του την "εξουσία" και προσθέτει ότι οι οδηγίες αυτές προέρχονται από την Τουρκία. Η γυναίκα προσθέτει ότι η ίδια έχει παραδώσει σχετικά έγγραφα για παραχώρηση της "υπηκοότητας της τδβκ" μόνο σε 30 άτομα και λέει τα εξής: "Παρέδωσα έγγραφα για να μπορέσουν να παραχωρηθούν υπηκοότητες σε 30 άτομα. Έχουν αποδεχθεί ακόμα και ότι είναι από το Καμερούν και έχουν σταλεί στο κρατικό νοσοκομείο για εξετάσεις υγείας".

  Φθινόπωρο η νέα πενταμερής 

  Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί η συνέχεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην Γενεύη. Επικαλούμενη πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να διεξαχθεί πριν τις 20 Ιουλίου η δεύτερη άτυπη διάσκεψη, όμως φάνηκε ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό και ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η απαραίτητη προετοιμασία για τη διάσκεψη μέχρι τότε. 

  Ουσιαστική προσέγγιση μόνο με τερματισμό προκλήσεων

  Τη θέση ότι ο μόνος τρόπος για νσ υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Τουρκία είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο τερματισμός των προκλήσεων είναι η προϋπόθεση δημιουργίας του αναγκαίου κλίματος "που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών". Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας έρχεται παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. 

  "Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ", συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την καθοριστική συμμετοχή της Ελλάδας "στη σταθερότητα ενός χώρου που είναι ζωτικός για τα συμφέροντα της Ένωσης συνολικά".

  "Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με την ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσαμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης και της Λευκορωσίας. Ακόμα, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία, με έμφαση στο ενιαίο σύστημα προμήθειας και διανομής των εμβολίων, το ψηφιακό πιστοποιητικό, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

  "Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας", επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι "η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει".

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας. "Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράγουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι "είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο".

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ