Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 17:48

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.07

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την Παρασκευή τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά από 12 έως 15 ετών, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρύτερη διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ μετά από αντίστοιχες εγκρίσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με το Reuters.

  Η έγκριση του ΕΜΑ έρχεται εβδομάδες μετά αφότου ξεκίνησε να αξιολογεί την επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο χρησιμοποιείται σε άτομα από 16 ετών και πάνω.

  Ο EMA σημείωσε ότι απαιτούνται δύο δόσεις στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών και πρέπει να χορηγούνται σε διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων μεταξύ τους.

  "Έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο Comirnaty (των Pfizer/Biontech) κατά της Covid-19, είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας ότι εναπόκειται τώρα σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει αν και πότε θα χορηγήσει το εν λόγω εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.

  Ο εμβολιασμός παιδιών και νέων θεωρείται κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη της "ανοσίας της αγέλης" και καταπολέμησης της πανδημίας.

  Ωστόσο, η χορήγηση εμβολίων σε νεότερα άτομα σε εύπορες χώρες, την ώρα που σε πολλά μέρη του κόσμου αναμένουν δόσεις εμβολίων για ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους ανθρώπους έχει εγείρει ανησυχίες.

  Η Pfizer και η BioNTech δημοσίευσαν τον Μάρτιο τα δεδομένα κλινικών δοκιμών - στις οποίες συμμετείχαν 2.260 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών - σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο προσφέρει 100% προστασία έναντι του κορονοϊού.

  Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, τόνισε ο Καβαλέρι.

  "Η επέκταση της προστασίας αυτού του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε πληθυσμό νεότερων ηλικιών, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα", δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική εμβολιασμού.

  Τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ καλωσόρισε από τη μεριά της η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας "ότι πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους".

  Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην ανάρτησή της:

  "Καλωσορίζω τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ σχετικά με την έγκριση του εμβολίου BioNTech/Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

  Πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους. Κάθε βήμα που κάνουμε μαζί μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ