Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 12:00

  Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος (upd)

  Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:21

  Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο και διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών ετών, με τα ισχυρότερα κέρδη να έρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών, λιανικής και μεταξύ των καταναλωτών, καθώς οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

  Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν σημείωνε άνοδο στις 114,5 μονάδες τον Μάιο έναντι των 110,5 μονάδων τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 112,1 μονάδες.

  Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018.

  Η αισιοδοξία στις υπηρεσίες, που αποτελούν τα δύο τρίτα της οικονομίας της ευρωζώνης, σημείωσε άνοδο στις 11,3 μονάδες έναντι των 2,2 μονάδων, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο στις 7,5 μονάδες.

  Το κλίμα στον κλάδο λιανικής σημείωσε άνοδο στις 0,4 μονάδες από τις -3 μονάδες, καθώς πολλά καταστήματα άνοιξαν εκ νέου μετά το lockdown.

  Το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε άνοδο στις -5,1 από τις -8,1 μονάδες τον Απρίλιο, πολύ υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των -11 μονάδων.

  Το κλίμα στη βιομηχανία οδηγήθηκε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, ενώ άνοδος σημειώθηκε και στις κατασκευές.

  Η υψηλότερη αισιοδοξία για την οικονομία μεταφράστηκε σε υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες με τον δείκτη των καταναλωτών για τις τάσεις των τιμών στους επόμενους 12 μήνες να ενισχύεται στις 22,2 μονάδες έναντι των 19,6 μονάδων, υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 18,6 μονάδων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ