Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 19:07

  Α. Κόστα: Είναι τιμή να τρέχουμε τον "μαραθώνιο" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μαζί με τον ελληνικό λαό

  Α. Κόστα: Είναι τιμή να τρέχουμε τον "μαραθώνιο" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μαζί με τον ελληνικό λαό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή Τελωνειακή Ένωση, Ενιαία Αγορά ή Κοινό Νόμισμα", ανέφερε ο Α. Κόστα κατά την παρέμβαση στην τελετή για τα 40 χρόνια Ελλάδας - ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

  Όπως τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια ένωση κοινών αξιών και κοινής ευημερίας".

  Στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο κ. Κόστο επανέλαβε -όπως και τον περασμένο Μάιο στην Κοινωνική Σύνοδο του Πόρτο- ότι η διαδικασία της ολοκλήρωσης της ΕΕ είναι ένας μαραθώνιος χωρίς τέλος.

  "Αποτελεί ταυτόχρονα τιμή και ευχαρίστηση να τρέχουμε αυτόν τον μαραθώνιο μαζί, Κυριάκο, και με τον ελληνικό λαό, απογόνους άλλωστε του πρώτου Μαραθωνοδρόμου", τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

  "Ας συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας", συνέχισε, "ώστε να φέρουμε πιο κοντά το χτίσιμο αυτής της ολοένα και πιο στενής Ένωσης μεταξύ των λαών μας και των κρατών μελών της".

  Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανέφερε στο μήνυμά του:

  "Αγαπητέ Κυριάκο,

  Αγαπητοί μου,

  [Γειά σας!]

  Λυπάμαι που δε μπόρεσα να βρίσκομαι κοντά σας στην Αθήνα για τον εορτασμό των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

  Εκ μέρους της πορτογαλικής κυβέρνησης και του λαού της Πορτογαλίας, αλλά και ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μου για αυτή την πολύ σημαντική περίσταση.

  Η διεύρυνση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προς το Νότο, πρώτα στην Ελλάδα το 1981 και μετά στην Ισπανία και την Πορτογαλία το 1986, υπήρξε ιδιαιτέρως επωφελής και για τις δύο πλευρές.

  Για τις νεότευκτες δημοκρατίες μας, αυτό ήταν το πιο ισχυρό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη.

  Την ίδια στιγμή αυτές οι 3 χώρες άφησαν ένα νέο και εξαιρετικά πλούσιο ανθρώπινο και πολιτιστικό αποτύπωμα στην ΕΟΚ.

  Γιατί αυτές οι 3 χώρες σε διαφορετικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας υπήρξαν κοιτίδες έμπνευσης για την γνώση, τη δημοκρατία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

  Γιατί από τις νότιες ακτές της η Ευρώπη άνοιξε δρόμους προς νέες ηπείρους και λαούς σε όλη τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή Τελωνειακή Ένωση, Ενιαία Αγορά ή Κοινό Νόμισμα.

  Η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια ένωση κοινών αξιών και κοινής ευημερίας.

  Όπως είπα και τον περασμένο Μάιο στην Κοινωνική Σύνοδο του Πόρτο, η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ε.Ε. είναι ένας μαραθώνιος χωρίς τέλος.

  Αποτελεί ταυτόχρονα τιμή και ευχαρίστηση να τρέχουμε αυτόν τον μαραθώνιο μαζί Κυριάκο και με τον ελληνικό λαό, απογόνους άλλωστε του πρώτου Μαραθωνοδρόμου.

  Ας συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να φέρουμε πιο κοντά το χτίσιμο αυτής της ολοένα και πιο στενής Ένωσης μεταξύ των λαών μας και των κρατών μελών της.

  Σας εύχομαι έναν χαρούμενο εορτασμό!"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ