Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Μαϊ-2021 10:12

  AstraZeneca: Αποζημίωση 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ζητά η ΕΕ (upd)

  AstraZeneca: Αποζημίωση 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ζητά η ΕΕ (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.43

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τη βελγική Δικαιοσύνη να εξαναγκάσει τη βρετανοσουηδική AstraZeneca να παραδώσει εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 στο μπλοκ των 27 χωρών, στον τελευταίο γύρο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες.

  Βελγικό δικαστήριο θα σταθμίσει τις αιτιάσεις της ΕΕ περί έκτακτης ανάγκης, η οποία θα δικαιολογεί ή μη την έκδοση διαταγής για παράδοση επιπλέον δόσεων του εμβολίου. Το ίδιο δικαστήριο θα κρίνει σε δεύτερο χρόνο εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Δεδομένης της άμεσης ανάγκης για δόσεις του εμβολίου προκειμένου να συνεχιστεί η εμβολιαστική καμπάνια στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο διαταγή προς την εταιρεία για παράδοση ικανοποιητικού αριθμού δόσεων",  αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Stefan De Keersmaecker, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

  Στη διένεξη αυτή με διαιτητή πλέον τη βελγική δικαιοσύνη, η πρώτη επίθεση έγινε από τον δικηγόρο Ραφαέλ Ζεφαρελί που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών μελών της Κομισιόν (η οποία διαπραγματεύθηκε, εξ ονόματός τους, τους όρους αγοράς).

  Ο δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ΕΕ ζητάει 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ως αποζημίωση από την AstraZeneca για μη τήρηση του συμβολαίου της με την ΕΕ.

  Ο Ραφαέλ Ζεφαρελί δήλωσε πως η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ από την AstraZeneca για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής.

  Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

  Η συμφωνία της AstraZeneca με την ΕΕ ήρθε στο προσκήνιο μετά την παράδοση από την εταιρεία μόλις 30 εκατ. δόσεων του εμβολίου το α' τρίμηνο του 2021, έναντι αρχικού στόχου για 120 εκατ. δόσεις. Η εταιρεία απέδωσε το ζήτημα σε δυσκολίες παραγωγής στις παραγωγικές μονάδες της στο έδαφος της ΕΕ. Η ΕΕ επιμένει ότι η εταιρεία θα έπρεπε να βασιστεί στις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις παραδόσεις, υπονοώντας ότι η εταιρεία προτάσσει την παράδοση δόσεων στη Βρετανία.

  Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της συμφωνίας και θεωρεί "αβάσιμη" την προσφυγή εναντίον του ενώπιον του αστικού δικαστηρίου των Βρυξελλών.

  Ο δικηγόρος Ζεφαρελί εξήγησε στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης ότι, επί εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, το ολλανδικό εργοστάσιο της AstraZeneca (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η Halix) είχε συνεχίσει να τροφοδοτεί αγορές άλλες απ' αυτή της ΕΕ.

  "Οι καλύτερες εύλογες προσπάθειες προϋποθέτουν μια ευελιξία! Γιατί η εγκατάσταση της Halix δεν άρχισε να προμηθεύει την ΕΕ παρά μόνο στις 13 Οκτωβρίου;", ρώτησε ο δικηγόρος.

  "Η AstraZeneca δεν χρησιμοποίησε καν το σύνολο των εργαλείων που είχε στη διάθεσή της", πρόθεσε ο Ζεφαρελί υποστηρίζοντας πως ο όμιλος μπορούσε την εποχή εκείνη να κινητοποιήσει "έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα".

  Το εργοστάσιο της Halix, στο Λάιντεν της Ολλανδίας, έστειλε επίσης εμβόλια στην Ιαπωνία στο τέλος της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Συνολικά "50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες σε κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου", κατήγγειλε ο Ζεφαρελί.

  Μετά την αποτυχία μιας απόπειρας φιλικού διακανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 26 Απριλίου ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με τη διένεξη αυτή.

  Η Ευρώπη αντιμετώπισε προβλήματα ταχύτητας στον εμβολιασμό των 448 εκατ. πολιτών της ΕΕ λόγω αβεβαιότητας για τις διαθέσιμες δόσεις, καθυστερώντας έτσι και την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ από την πανδημία του κορονοϊού.

  Το εμβόλιο της AstraZeneca βρέθηκε στο μικροσκόπιο και για ζητήματα σχετικά με την πρόκληση - σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις - περιστατικών θρόμβωσης, κυρίως σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

  Η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει στροφή προς παραγγελίες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, συμφωνώντας για προμήθεια επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων.

  Είχε παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις στην AstraZeneca ήδη από το 2020, με την εταιρεία να αναμένει να έχει παραδώσει 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου.

  Πλέον, περίπου το 50% των ενηλίκων πολιτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ανέφερε την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ