Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 08:29

  Ο Ερντογάν απέλυσε υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

  Ο Ερντογάν απέλυσε υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.59

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιωξε έναν ακόμη αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, στην τελευταία από τις απρόσμενες αποφάσεις του φέτος για την αναδιάρθρωση της ηγεσίας της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

  Η κίνηση έρχεται δύο μήνες αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον τρίτο επικεφαλής της τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, τον Naci Agbal, σε μια ενέργεια που εξέπληξε τους επενδυτές.

  Στον τελευταίο "ανασχηματισμό", ο Semih Tumen, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED της Άγκυρας, διορίστηκε ως ένας εκ τεσσάρων υποδιοικητών την Τρίτη, αντικαθιστώντας τον Oguzhan Ozbas, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ανορθόδοξες θεωρίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, είχε αντικαταστήσει επίσης τον αναπληρωτή κυβερνήτη Murat Cetinkaya τον Μάρτιο.

  Η υποστήριξη για το κόμμα του Ερντογάν σημείωσε χαμηλό ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εν μέσω απογοήτευσης για τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση. Η απόφαση να απολύσει τον Agbal, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε μια γρήγορη αντιστροφή του επενδυτικού ενθουσιασμού. Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 14% έναντι του δολαρίου από τότε που απολύθηκε.

  Ο Tumen αποτελεί το τρίτο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής που διορίζεται από τον Ερντογάν φέτος, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Sahap Kavcioglu, ο οποίος δεν διαθέτει εμπειρία νομισματικής πολιτικής. Τέσσερα από τα επτά μέλη έχουν λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας στη δουλειά τους.

  Ο Ozbas, ο πιο πρόσφατα εκδιωχθείς αναπληρωτής κυβερνήτης, είχε διοριστεί τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Berat Albayrak, γαμπρός του Ερντογάν, ήταν υπουργός Οικονομικών. Τον Νοέμβριο, επέκρινε τις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας υπό τον πρώην κυβερνήτη Murat Uysal, για τον οποίο εργάστηκε ως αναπληρωτής, λέγοντας ότι η αυστηρότερη πολιτική προς τα τέλη του περασμένου έτους "περιόριζε άσκοπα τη νομισματική στάση".

  Η τουρκική λίρα, πάντως, αντιδρά ήπια πτωτικά, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στη νέα καρατόμηση αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας από τον αρχηγό του τουρκικού κράτους.

  Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα σημειώνει ήπιες απώλειες 0,1%, στις 8,3805 λίρες ανά δολάριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ