Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 14:53

  Δικαστική προσφυγή για την προέλευση των χρημάτων σε επενδύσεις του Τραμπ στη Σκωτία

  Δικαστική προσφυγή για την προέλευση των χρημάτων σε επενδύσεις του Τραμπ στη Σκωτία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Σκωτίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δικαστική προσφυγή μετά την απόρριψη τον Φεβρουάριο μιας πρότασης για διερεύνηση της αγοράς -μόνο με μετρητά- δύο γηπέδων γκολφ από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να έρθει στο φως πώς χρηματοδότησε αυτές τις συμφωνίες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

  Το Avaaz, μια παγκόσμια πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης του Κοινοβουλίου της Σκωτίας -με 89 ψήφους υπέρ έναντι 32- να μην εκδώσει "διαταγή ανεξήγητου πλούτου" για τις επιχειρήσεις του Ντ. Τραμπ. Η προτεινόμενη διαταγή ζητούσε λεπτομέρειες σχετικά με την πηγή των χρημάτων που χρησιμοποίησε ο Όμιλος Τραμπ για την αγορά γηπέδων γκολφ το 2006 και το 2014.

  Η αίτηση επιδόθηκε στην κυβέρνηση της Σκωτίας τη Δευτέρα και κατατέθηκε στο δικαστήριο το βράδυ της Πέμπτης.

  Ο Τραμπ δαπάνησε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για την αγορά και την ανάπτυξη των δύο γηπέδων, χωρίς κανένα από αυτά να έχει αποφέρει κέρδη. 

  Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε το 2018 τις εντολές ανεξήγητου πλούτου για να βοηθήσει τις αρχές να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και να στοχεύσουν τον παράνομο πλούτο ξένων αξιωματούχων. Οι εντολές δεν ενεργοποιούν κάποια ποινική διαδικασία, αλλά αν ο Όμιλος Τραμπ δεν μπορούσε να παρέχει ικανοποιητικές αποδείξεις στο δικαστήριο ότι τα χρήματα ήταν "καθαρά", η κυβέρνηση, θεωρητικά, θα μπορούσε να κατασχέσει τα ακίνητα.

  Η 13σέλιδη αναφορά που κατέθεσε το Avaaz ισχυρίζεται ότι οι πολιτικοί που ψήφισαν κατά της πρότασης το έκαναν με βάση μια εσφαλμένη νομική ερμηνεία.

  Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας υποστήριξε ότι οι εντολές για ανεξήγητο πλούτο θα πρέπει να υποκινούνται από τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και όχι από το πολιτικό προσωπικό. "Δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική παρέμβαση στην επιβολή του νόμου", δήλωσε ο Yousaf.

  Το Avaaz αμφισβητεί αυτό το σκεπτικό στη δικαστική του προσφυγή, με την οποία ζητά από το Court of Session του Εδιμβούργου να αποφανθεί ότι οι υπουργοί της Σκωτίας έχουν την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίσουν αν θα ζητηθεί η έκδοση διαταγής για ανεξήγητο πλούτο και δεν μπορούν να αναθέσουν την ευθύνη αυτή σε άλλα άτομα ή θεσμικά όργανα.

  Υποστηρίζει επίσης ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση του διατάγματος περιουσιακής κατάστασης κατά του Τραμπ και ότι οι ηγέτες της Σκωτίας εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους. Εάν το δικαστήριο δικαιώσει την πλατφόρμα του Avaaz, η σκωτσέζικη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εκ νέου απόφαση.

  Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Έρικ, διευθυντής των γηπέδων γκολφ στη Σκωτία- δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι Σκωτσέζοι πολιτικοί που υποστήριξαν την εντολή ανεξήγητου πλούτου "προωθούσαν τις προσωπικές τους ατζέντες" και ότι ο Όμιλος Τραμπ "συνέβαλε τα μέγιστα στη βιομηχανία αναψυχής και τουρισμού της χώρας".

  Η επένδυση του Τραμπ

  Δικηγόροι του Avaaz και πολιτικοί της αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένων μελών των κομμάτων των Πρασίνων, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών- έχουν επικρίνει την ερμηνεία της πλειοψηφίας του νόμου που διέπει τις διαταγές ανεξήγητου πλούτου.

  "Προκαλεί ερωτηματικά γιατί οι υπουργοί δεν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας να θέσουν ερωτήσεις στον Όμιλο Τραμπ", δήλωσε ο Νικ Φλιν, νομικός διευθυντής του Avaaz, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που πιέζει για την έρευνα της Σκωτίας από το 2019, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πίεσης για έρευνες κατά του Τραμπ. "Εάν ο Τραμπ δεν μπορεί να εξηγήσει την πηγή των χρημάτων, τότε η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση".

  Το 2006, ο Τραμπ αγόρασε 1.000 στρέμματα στο Aberdeenshire για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε, έχει δαπανήσει άλλα 60 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ, ενός μικρού ξενοδοχείου και μερικών εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με τις καταθέσεις της εταιρείας στο μητρώο εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Όμιλος Τραμπ έχει δηλώσει σε δημόσιες δηλώσεις και καταθέσεις ότι έχει δαπανήσει συνολικά περισσότερα από 140 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη.

  Ο Τραμπ έκανε μεγαλύτερη επένδυση στο Turnberry, ένα παραθαλάσσιο γήπεδο που έχει φιλοξενήσει τέσσερις φορές το The Open. Το 2014, αγόρασε το γήπεδο και το θέρετρο Turnberry για 60 εκατομμύρια δολάρια. Τα αρχεία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η εταιρεία του Τραμπ ξόδεψε άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις του γηπέδου και άλλα έξοδα.

  Εκτός από τα γήπεδα Turnberry και Aberdeenshire, ο Trump αγόρασε πέντε άλλα ακίνητα γκολφ εκτός Σκωτίας σε μετρητά. Το 2016, ο Τραμπ δήλωσε στο Reuters ότι οι λειτουργικές ζημίες στα γήπεδά του δεν είχαν σημασία επειδή το "μεγάλο του παιχνίδι" ήταν η ανάπτυξη ακινήτων στα ακίνητα.

  Αλλά ο Τραμπ φαίνεται να έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην εκτέλεση αυτού του παιχνιδιού, σύμφωνα με εξέταση του Reuters δορυφορικών εικόνων και αρχείων ακινήτων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, έδειξε ότι ο Όμιλος Τραμπ δεν έχει κατασκευάσει ούτε ένα σπίτι την τελευταία δεκαετία σε κανένα από τα 11 ακίνητα γκολφ που κατέχει η επιχείρηση εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με τα αρχεία γης και τις οικονομικές γνωστοποιήσεις του προέδρου.

  Τα "ρωσικά" χρήματα

  Ο Πάτρικ Χάρβι, ηγέτης των Πρασίνων, εξέφρασε ανησυχίες στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των γηπέδων. "Μεγάλα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Τραμπ στη Σκωτία", δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2020. Η αγορά των δύο γηπέδων, είπε, "ήταν μέρος της τεράστιας δαπάνης μετρητών του Τραμπ εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ ο γιος του καυχιόταν για τα χρήματα που έρεαν από τη Ρωσία".

  Ο Χάρβι αναφερόταν σε ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Έρικ Τραμπ από τον βετεράνο συγγραφέα του γκολφ Τζέιμς Ντόντσον, ο οποίος μετέφερε μια συζήτηση με τον γιο του Τραμπ σε συνέντευξή του στο National Public Radio το 2017. Ο Ντόντσον είπε ότι ο Έρικ Τραμπ του μετέφερε ότι τα γήπεδα χρηματοδοτούνται με χρήματα από τη Ρωσία.

  Ο Έρικ Τραμπ αρνήθηκε ότι έκανε το σχόλιο για τα ρωσικά χρήματα στον Ντόντσον και χαρακτήρισε ψευδή τα σχόλια του Χάρβι στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποίησε χρήματα από ρωσικές πηγές για να αγοράσει τα γήπεδα γκολφ στη Σκωτία.

  Το Reuters πήρε συνέντευξη από τον Dodson, αρθρογράφο του περιοδικού Golf Magazine και βιογράφο του θρύλου του γκολφ Arnold Palmer. Είπε ότι ο Έρικ Τραμπ έκανε το σχόλιο για τα ρωσικά χρήματα ενώ οι δύο τους μιλούσαν στο γκολφ κλαμπ του Ντόναλντ Τραμπ στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας τον Αύγουστο του 2013. Ο Ντόντσον είπε ότι η βιομηχανία του γκολφ περνούσε οικονομικές δυσκολίες όταν ο Τραμπ αγόρασε μια σειρά από κλαμπ και ότι οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια για επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ.

  "Ήταν πραγματικά μια απλή ερώτηση", δήλωσε ο Dodson. "Είπα: "Πώς χρηματοδοτείτε όλες αυτές τις εξαγορές;" Μου είπε: "Δεν βασιζόμαστε στις αμερικανικές τράπεζες. Παίρνουμε όλα τα χρήματα που χρειαζόμαστε από ξένους επενδυτές'. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα αν εννοούσε τους Κινέζους. Και είπε: 'Όχι, παίρνουμε όλα τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να βγούμε κατευθείαν από τη Ρωσία'".

  Εκπρόσωπος του Ομίλου Τραμπ δήλωσε ότι η αναφορά του Ντόντσον ήταν λανθασμένη.

   


  Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ