Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 12:04

  Moody's Analytics: Η αύξηση του χρέους των αναδυόμενων αγορών εντείνει το χάσμα με τις αναπτυγμένες χώρες

  Moody's Analytics: Η αύξηση του χρέους των αναδυόμενων αγορών εντείνει το χάσμα με τις αναπτυγμένες χώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα αυξημένα επίπεδα χρέους μπορεί να οδηγήσουν τις αναδυόμενες αγορές να μείνουν πίσω από τις αναπτυγμένες στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, τόνισε ο Seve Cochrane, οικονομολόγος της Moody’s Analyics.

  "Με την πανδημία, το χρέος αυξήθηκε σε όλες τις μορφές, η μεγαλύτερη αύξηση ασφαλώς ήταν στο δημόσιο χρέος -και δεν αποτελεί έκπληξη, εξαιτίας της ανάγκης να παράσχει νέα στήριξη την ίδια στιγμή που τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα ευρύτερα ανά τον κόσμο”, δήλωσε ο Cochrane στο CNBC.

  "Η πραγματική επίδραση ωστόσο είναι ένα είδος αυξανόμενου χάσματος μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομικών και των αναδυόμενων αγορών. Η συσσώρευση χρέους αυξήθηκε περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές και ίσως να έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αυτού του χρέους στο μέλλον”, πρόσθεσε.

  Το συνολικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε κατά το ποσό ρεκόρ των 24 τρισ. δολαρίων στο νέο υψηλό του 366% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με report της Moody’s Analytics.

  Το συνολικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και τώρα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του υφιστάμενου χρέους παγκοσμίως, σύμφωνα με το report.

  Αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία εξαιρέθηκαν από το report της Moody’s, επειδή είχαν αυξημένα φορτία χρέους σε περισσότερους από έναν κλάδο.

  Πολλές αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Αργεντινή και η Μαλαισία, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη νέα άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ αναπτυγμένες αγορές όπως των ΗΠΑ, του ΗΒ και της Αυστραλίας, ανακοινώνουν μείωση των κρουσμάτων.

  Ο Cochrane επισήμανε ότι οι αναδυόμενες αγορές γενικώς είναι πιο αργές στο να διασφαλίσουν και να ξεκινήσουν εμβολιασμούς σε σχέση με τις αναπτυγμένες.

  Στο μεταξύ, το αυξημένο χρέος θα μπορούσε να οδηγήσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους νωρίτερα ώστε να κρατήσουν υπό έλεγχο το χρέος πρόσθεσε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ