Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 10:48

  Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα προωθεί ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο για ένα κατώτερο ποσοστό εταιρικού φόρου

  Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα προωθεί ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο για ένα κατώτερο ποσοστό εταιρικού φόρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μία ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο σχετικά με την υποστήριξη των αμερικανικών σχεδίων για την εισαγωγή ενός κατώτερου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αποδεχτεί μία οροφή τουλάχιστον 15% για τον αναφερόμενο φόρο στη διάρκεια διεθνών διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για ένα ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από την πρότασή του για επιβολή ελάχιστου φόρου 21% στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες.

  Η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για έναν κατώτερο εταιρικό φόρο 21% σε παγκόσμιο επίπεδο (GILTI) με στόχο τον εντοπισμό εσόδων που οδηγούν οι εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους έγινε αντιληπτή ευρύτερα ως ένα σημείο έναρξης νέων συνομιλιών στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με το ελάχιστο ποσοστό ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου.

  Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν την επιβολή του φόρου σε ποσοστό 21%, άλλες χώρες πιέζουν για ένα μικρότερο ποσοστό, καθώς προηγούμενες συνομιλίες στον ΟΟΣΑ επικεντρώθηκαν γύρω από ένα ποσοστό 12,5%. Το ποσοστό αυτό εταιρικού φόρου επιβάλλεται από την Ιρλανδία.

  Η Βρετανία θα αυξήσει το ποσοστό του κύριου εταιρικού φόρου της σε 25% από 19% το 2023, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ νωρίτερα μέσα στο 2021.

  Το Εργατικό Κόμμα προωθεί μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Βρετανίας.

  "Αυτή η παγκόσμια συμφωνία θα φέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα, ωφελώντας τη Βρετανία, ενώ θα σταματήσει τις μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και τους γίγαντες του διαδικτύου από το να πουλάνε φθηνότερα από τις επιχειρήσεις μας", δήλωσε η υπεύθυνη εκπρόσωπος των Εργατικών για τα οικονομικά θέματα Ρέιτσελ Ριβς.

  Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται οι μεγάλες ψηφιακές εταιρίες "είναι μία προτεραιότητα" και ότι "καλωσορίζουμε την ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ζητήματος και συμφωνούμε ότι οι ελάχιστοι φόροι είναι ενδεχόμενο να βοηθήσουν για τη διασφάλιση καταβολής των φόρων από τις επιχειρήσεις".

  "Ωστόσο, είναι σημαντικό το που γίνεται η καταβολή του φόρου και η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι ψηφιακές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάλογα με τις οικονομικές δραστηριότητές τους".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ