Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 23-Μαϊ-2021 17:25

    Ο Τούρκος αρχινονός ξαναχτυπά: Ο γιος του Γιλντιρίμ πίσω από το εμπόριο κοκαΐνης από την Κολομβία

    Ο Τούρκος αρχινονός ξαναχτυπά: Ο γιος του Γιλντιρίμ πίσω από το εμπόριο κοκαΐνης από την Κολομβία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:34

    Σε δημοσίευση ενός ακόμη βίντεο προέβη ο Τούρκος αρχινονός Σεντάτ Πεκέρ, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ με τη διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και του οργανωμένου εγκλήματος. 

    Επί τρεις εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο YouTube ο Σεντάτ Πεκέρ, που ζει εξόριστος στο Ντουμπάι. Στα βίντεο ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και για διαφθορά.

    Στο σημερινό βίντεο, ο Πεκέρ συνεχίζει να μιλά για το εμπόριο κοκαΐνης από την Κολομβία στην Τουρκία σε σχέση με τις δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις της αστυνομίας της Κολομβίας και του Παναμά, όπου πέντε τόνοι και 680 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν στα πλοία με προορισμό την Τουρκία πέρυσι.

    Μετά τις επιχειρήσεις, ισχυρίστηκε, ο Ερκάν Γιλντίριμ, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντίριμ, ταξίδεψε στη Βενεζουέλα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να δημιουργήσει μια νέα διαδρομή. Πέρασε τέσσερις μέρες στη χώρα σε κάθε επίσκεψη.

    "Πήγε στο λιμάνι του Καράκας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και πραγματοποίησε συναντήσεις για να μισθώσει ένα ιδιωτικό τμήμα; Αν ισχύει αυτό, στο όνομα ποιου το έκανε;" διερωτήθηκε.

    Επέλεξαν τη Βενεζουέλα επειδή η Αμερικανική Αρχή Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) δεν έχει κανέναν έλεγχο στη χώρα και είναι εύκολο να μεταφερθεί κοκαΐνη από την Κολομβία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 800 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Πεκέρ.

    "Πλοία ξηρού φορτίου μπορούν να έρχονται από το λιμάνι του Καράκας στην Τουρκία χωρίς διακοπή, αλλά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μπορούν να συνεχίσουν μετά από στάση από τη Ντομίνικα", είπε και προέβλεψε ότι θα κατασχεθούν πολλά περισσότερα φορτία κοκαΐνης εκεί.

    Αφού η κοκαΐνη έρθει στην Κολομβία από την Τουρκία, μεταφέρεται σε σκάφη σε μικρότερα πακέτα και μερικά από αυτά τα σκάφη κατευθύνονται προς τη μαρίνα Yalıkavak, μια πολυτελή μαρίνα γιοτ στην Αλικαρνασό.

    Στα προηγούμενα βίντεό του, ο Πεκέρ κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μεχμέτ Αγάρ για κατάσχεση της μαρίνας από τον Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, έναν επιχειρηματία από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό κατ 'οίκον περιορισμό επειδή κατηγορήθηκε ότι είναι γκιουλενιστής. Σύμφωνα με τον Πεκέρ, ο Μανσίμοφ έφερε τον ίδιο τον Αγάρ σε επαφή με την ομάδα και ο Αγάρ έβαλε να τον συλλάβουν ως γκιουλενιστή για να του "φάει" τις επιχειρήσεις. "Ο Μεχμέτ Αγάρ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού", δήλωσε ο Peker.

    Τι συνέβη;

    Ο Σεντάτ Πεκέρ έπρεπε να φύγει από τη χώρα στα τέλη του 2019, πράγμα για το οποίο είχε αρχικά κατηγορήσει τον Μπεράτ Άλμπαϊράκ, τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τότε υπουργό Οικονομικών, αλλά αργότερα είπε ότι είχε λανθασμένη πληροφόρηση επί του θέματος.

    Περιγράφοντας τον εαυτό του ως παντουρκιστή, είχε γίνει ένθερμος υποστηρικτής του AKP μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή το 2015.

    Ωστόσο, από τις 2 Μαΐου, ο Πεκέρ κυκλοφορεί βίντεο στο YouTube, όπου "δίνει" ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και άτομα κοντά στο AKP, για υποθέσεις όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, σεξουαλική επίθεση και δολοφονία.

    Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου, ισχυρίστηκε ότι ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τον ενημέρωσε για έρευνα εναντίον του, ώστε να μπορέσει να φύγει από τη χώρα προτού συλληφθεί. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Σοϊλού τον έστρεψε εναντίον του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ενώ ο Πεκέρ είπε ότι είχε "επενδύσει" στον Σοϊλού από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στο Κόμμα του Σωστού Δρόμου (DYP), ο υπουργός αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε επαφή με τον Πεκέρ.

    Ένας δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε προχθές, Παρασκευή, έπειτα από ερώτηση που έθεσε για τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Σεντάτ Πεκέρ σε βάρος του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού.

    Έρευνα για τη δολοφονία δημοσιογράφου ζητούν δημοσιογραφικές ενώσεις

    Οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κάλεσαν σήμερα τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα και για ακόμα ένα θέμα που έθιξε ο Πεκέρ. Κατηγορεί τον Μεχμέτ Αγάρ, ότι ήταν ο επικεφαλής αυτού που αποκαλεί "βαθύ κράτος" στην Τουρκία και πως ενεπλάκη στη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού το 1993.

    Ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα (MSF) στην Τουρκία, Ερόλ Οντέρογλου, κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τις δολοφονίες δημοσιογράφων που εκείνη την εποχή είχαν "κρυφτεί κάτω από το χαλί".

    Οι διερωτήσεις για τη "νομιμοποίηση ή την εξουσία του Πεκέρ να διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες δεν δικαιολογούν τη σιωπή. #Ατιμωρησία", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των RSF.

    Ο Ουγούρ Μουμτζού, που εργαζόταν για την εφημερίδα Cumhuriyet, σκοτώθηκε στην Άγκυρα σε επίθεση με εκρηκτικά την ώρα που ξεκινούσε το αυτοκίνητό του. Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του δεν βρέθηκαν ποτέ.

    Ο δημοσιογράφος ήταν ένας "ευυπόληπτος άνθρωπος", σύμφωνα με τον Σεντάτ Πεκέρ. "Γιατί δολοφονήθηκε; Ρίξτε μια ματιά σε αυτά που έγραφε όταν δολοφονήθηκε", πρόσθεσε. "Ο Ουγούρ Μουμτζού έγραφε για τον τρόμο, αλλά όταν πλησίασε το θέμα ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόμο, εξαλείφθηκε", λέει. "Ποιος έφθασε πρώτος (στη σκηνή της δολοφονίας); Ο δολοφόνος έφθασε πρώτος", πρόσθεσε αναφερόμενος στον Μεχμέτ Αγάρ.

    Ο Σεντάτ Πεκέρ κατηγόρησε επίσης έναν πρώην αντισυνταγματάρχη, υψηλόβαθμο στέλεχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), τον Κορκούτ Εκέν, ότι διέταξε τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τουρκοκύπριου Κουτλού Ανταλί, της αριστερής εφημερίδας Yeni Düzen. Ο τελευταίος σκοτώθηκε από σφαίρα μπροστά στην κατοικία του το 1996. Ούτε κι εδώ βρέθηκαν οι υπεύθυνοι.

    Πέτρος Κράνιας

    Διαβάστε ακόμα:

    Σουλεϊμάν Σοϊλού: O πανίσχυρος υπουργός "έκοψε" κάθε συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας από το 2016

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ