Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Μαϊ-2021 12:30

  Βρέθηκε νέο είδος κορονοϊού σε ασθενείς και προέρχεται... από σκύλους

  Βρέθηκε νέο είδος κορονοϊού σε ασθενείς και προέρχεται... από σκύλους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένας νέος τύπος κορονoϊού που πιστεύεται ότι προήλθε από σκύλους εντοπίστηκε σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία το 2017-2018 και μπορεί να είναι ο όγδοος μοναδικός κορονoϊός που είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο εάν επιβεβαιωθεί ως παθογόνος, σύμφωνα με μελέτη.

  Ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, την Πέμπτη, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υπογράμμισαν την απειλή των κορονoϊών των ζώων για τη δημόσια Yγεία.

  Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είχαν τεστάρει δείγματα ρινικού επιχρίσματος που ελήφθησαν από 301 ασθενείς με πνευμονία σε νοσοκομείο στην πολιτεία Sarawak, στην ανατολική Μαλαισία. Οκτώ από τα δείγματα, ως επί το πλείστον από παιδιά κάτω των 5 ετών, ήταν θετικά σε κορονοϊό σκύλου.

  Περαιτέρω γονιδιωματική έρευνα διαπίστωσε ότι το νέο στέλεχος, που ονομάστηκε CCoV-HuPn-2018, μοιράζεται χαρακτηριστικά άλλων κορονοϊών που είναι γνωστό ότι έχουν μολύνει γάτες και χοίρους, αλλά ήταν ως επί το πλείστον παρόμοιος με αυτόν που είναι γνωστός ότι έχει μολύνει σκύλους.

  Περιέχει επίσης μια γενετική διαγραφή, ή μετάλλαξη, που δεν βρέθηκε σε γνωστούς κορονοϊούς σκύλων, αλλά υπήρχε σε ανθρώπινα στελέχη όπως το SARS-COV και το SARS-COV-2, τον ιό της πανδημίας COVID-19. Η πηγή του ίδιου του κορανοϊού SARS-COV-2, είτε είναι ζώο είτε άλλο, παραμένει ασαφής.

  Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ιός πιθανότατα πρόσφατα πήγε από ζώα σε ανθρώπους, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων.

  Είπαν επίσης ότι δεν είναι σαφές εάν ο ιός θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να νοσήσουν, σημειώνοντας ότι ήταν πιθανό να "μεταφερθεί" στους αεραγωγούς του ασθενούς χωρίς να προκαλέσει ασθένεια.

  Υπάρχουν επτά κορονοϊοί που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους: τέσσερις που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και τρεις που προκαλούν τις ασθένειες κοινώς γνωστές ως SARS, MERS και COVID-19.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ