Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 20:45

  ΕΕ: Πρόστιμο 371 εκατ. ευρώ σε UBS, Nomura, UniCredit για καρτέλ ομολόγων

  Μυστήριο στις Βρυξέλλες για το πώς θα εκδώσει η Κομισιόν τα 'ευρω-ομόλογα'.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν πρόστιμο συνολικού ύψους 371 εκατ. ευρώ στις τράπεζες UBS, UniCredit και Nomura για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ που αφορούσε τις συναλλαγές ευρωπαϊκού ομολόγου.

  Το πρόστιμο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, είναι η τελευταία μιας σειράς κινήσεων των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών σε βάρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου για συμμετοχή σε καρτέλ χειραγώγησης συναλλαγματικών ισοτιμιών, των επιτοκίων Euribor και Libor και ομολόγων.

  Οι τρεις τράπεζες με ανακοινώσεις τους δήλωσαν ότι θα ασκήσουν ή σκέφτονται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το καρτέλ ευρωομολόγων έδρασε από το 2007 έως το 2011, με τα στελέχη των τραπεζών να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές πώλησης και τους όγκους των ομολογιών πριν τις δημοπρασίες, καθώς και για τις τιμές που έδιναν στους πελάτες τους ή εν γένει στην αγορά μέσω πολυμερών φόρουμ στα τερματικά του Bloomberg.

  "Μια ορθά λειτουργούσα αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής κυβέρνησης είναι πρωταρχικής σημασίας τόσο για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που εκδίδουν αυτά τα ομόλογα για την εξασφάλιση ρευστότητας όσο και για τους επενδυτές που τα αγοράζουν και τα διαπραγματεύονται", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

  Η UBS δήλωσε ότι το πρόστιμο σχετίζεται με "ένα κληρονομικό ζήτημα" και έκτοτε είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διαδικασιών της.

  "Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις, αυτό το ζήτημα μπορεί να έχει αντίκτυπο έως και 100 εκατ. δολάρια στα αποτελέσματα β’ τριμήνου του 2021 της UBS", ανέφερε η ελβετική τράπεζα.

  Η UniCredit από την πλευρά της ανέφερε ότι τα ευρήματα δεν έδειξαν "παρανομίες από την πλευρά της". "Η UniCredit θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική τράπεζα.

  Η Nomura είπε ότι είχε υιοθετήσει μέτρα για να εξασφαλίσει "τα υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας ανά πάσα στιγμή", ενώ πρόσθεσε ότι θα εξετάσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής. "Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Nomura σχετίζεται με συμπεριφορά δύο πρώην υπαλλήλων της Nomura για περίοδο περίπου 10 μηνών το 2011", ανέφερε η τράπεζα.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε ότι η Bank of America, η RBS (πλέον γνωστή ως NatWest), η Natixis και η WestLB (πλέον γνωστή ως Portigon) συμμετείχαν επίσης στο καρτέλ.

  Η NatWest γλίτωσε πρόστιμο 260 εκατ. ευρώ καθώς ειδοποίησε τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές για το καρτέλ. Στις Bank of America και Natixis δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα διότι έχει παρέλθει η προθεσμία επιβολής προστίμων για τις παραβάσεις τους, ανέφερε η Επιτροπή. Τέλος, τόνισε ότι στην Portigon, διάδοχο της WestLB, επιβλήθηκε μηδενικό πρόστιμο, καθώς δεν είχε κύκλο εργασιών κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ