Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 18:45

  Η ΙΑΕΑ συζητά με την Τεχεράνη την παράταση των επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

  Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας γνωστοποίησε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς της επιθεώρησης των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 των μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη.

  "Η ΙΑΕΑ και το Ιράν είναι επί του παρόντος σε διαβουλεύσεις" ανέφερε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Βιέννη, σε μια λακωνική ανακοίνωση με παραλήπτη το Γαλλικό Πρακτορείο.

  Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ράφαελ Γκρόσι είχε δηλώσει στις 21 Φεβρουαρίου ότι επιτεύχθηκε μια "διμερής τεχνική συμφωνία" διάρκειας τριών μηνών που θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Προηγουμένως, είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση προτού να τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος νόμος που θα περιόριζε τις επιθεωρήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ επί του πεδίου.

  Το Ιράν είχε δεσμευτεί ότι θα παρέδιδε όλα τα δεδομένα από τις κάμερες και άλλα όργανα εάν αίρονταν οι αμερικανικές κυρώσεις μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου. Η συμφωνία όμως φτάνει στο τέλος της και οι Ευρωπαίοι, με τους οποίους διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο το Ιράν, ζήτησαν από την Τεχεράνη να την παρατείνει, εν αναμονή κάποιας θετικής εξέλιξης στις συνομιλίες.

  Σύμφωνα με τις χώρες της Ε3 (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), η πρόσβαση της ΙΑΕΑ είναι καταφανώς ουσιαστικής σημασίας" προκειμένου να επιτύχουν οι προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της JCPOA, της συμφωνίας του 2015 από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ