Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 22:57

  Οργή Τουρκίας κατά ΕΕ: Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αντανακλά ελληνικά και ελληνοκυπριακά επιχειρήματα

  Οργή Τουρκίας κατά ΕΕ: Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αντανακλά ελληνικά και ελληνοκυπριακά επιχειρήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μία ανακοίνωση που από τη μία πλευρά προσπαθεί να είναι επιθετική για ενδοπολιτικούς λόγους και ταυτόχρονα να εκφράζει παράπονο για να πείσει την Ευρώπη ότι την αδικεί κατάφωρα, η Τουρκία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της απορρίπτει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αραδιάζει όποιον εχθρό θα μπορούσε να ανακαλύψει, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το κώλυμα στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι ασπάζονται "τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το ζήτημα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου", ενώ φτάνει στο σημείο να απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ενέργειες για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών!

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  "Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) 2019-2020 για την Τουρκία, η οποία είναι ψήφισμα, εγκρίθηκε στην Ολομέλεια στις 19 Μαΐου 2021.

  Αυτή η μονομερής και καθόλου αντικειμενική έκθεση, που εγκρίθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, είναι απαράδεκτη.

  Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κυβερνητικό μας σύστημα και τα πολιτικά κόμματα. και θεωρεί την αποτελεσματική, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως απειλή · αλλά αντανακλά επίσης τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το ζήτημα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και υποστηρίζει τo μονομερές και ασυνεπές αρμενικό αφήγημα για τα γεγονότα του 1915.

  Θεωρούμε ότι η διατύπωση στην έκθεση που προσπαθεί να θέσει το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας σε συζήτηση, αντικατοπτρίζει την έλλειψη οράματος και μια προσπάθεια παρέκκλισης από την αρχή του pacta sunt servanda. Είναι γνωστό από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του ΕΚ ότι το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις ή σε ελλείψεις στην ανάληψη του κεκτημένου της ΕΕ, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν εκμεταλλευτεί η διαδικασία ένταξης ως ευκαιρία για πολιτικά κέρδη εναντίον της Τουρκίας από την αρχή αυτής της διαδικασίας.

  Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία και θα είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της σύμφωνα με αυτόν τον στόχο.

  Ενώ η ΕΕ εκφράζει την εκτίμησή της για τις προσπάθειές μας, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της δήλωσης Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου 2016, για την οποία έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας, η ΕΕ πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της μη λήψης οποιουδήποτε συγκεκριμένου βήματος για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη Δήλωση της 18ης Μαρτίου, από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έως τη συνεργασία για τη μετανάστευση.

  Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία αναμένει από το ΕΚ να καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και πώς μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να αποτελεί πλατφόρμα για αβάσιμους ισχυρισμούς και τυφλές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας".

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου: Να κηρυχθούν τρομοκράτες οι Γκρίζοι Λύκοι

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ