Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 21:23

  ΗΠΑ: Αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι θα πρέπει να συζητηθεί η περιστολή των αγορών ομολόγων

  Fed Federal Reserve επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Απριλίου, με ορισμένους να δείχνουν ότι θα ήταν ανοιχτοί σε μια συζήτηση για την περιστολή του γιγαντιαίου προγράμματος αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας "κάποια στιγμή".

  "Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ραγδαία πρόοδο προς τους στόχους [της κεντρικής τράπεζας], ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

  "Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν πάντως ότι αναμένεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η οικονομία να σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών".

  Από την συνεδρίαση του Απριλίου μόνο ένα μέλος της κεντρικής τράπεζας, ο Robert Kaplan, πρόεδρος της Dallas Fed, έχει δηλώσει δημοσίως ότι θεωρεί πως η οικονομία σύντομα θα έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την περιστολή του προγράμματος αγορών.

  Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι δύο αξιωματούχοι της Fed επισήμαναν τον κίνδυνο οι πληθωριστικές πιέσεις να διαμορφωθούν σε "ανεπιθύμητα επίπεδα", αν και σε γενικές γραμμές τα μέλη της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν ότι οι αυξήσεις των τιμών από διαταραχές αναμένεται να έχουν μόνο "παροδικές επιδράσεις" στον πληθωρισμό.

  Στη συνεδρίαση του Απριλίου η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στα 120 δισ. δολ. 

  Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ κερδίζει σχεδόν 4 μονάδες βάσης στο 1,68%, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει μέχρι το 1,692% στον απόηχο των πρακτικών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ