Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 19:46

  Βρετανία: Ξεκίνησε κλινική δοκιμή για τις "ενισχυτικές" δόσεις 7 διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού

  Βρετανία: Ξεκίνησε κλινική δοκιμή για τις "ενισχυτικές" δόσεις 7 διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βρετανία ξεκίνησε την Τετάρτη πανεθνική κλινική δομική που έχει στόχο να διερευνήσει εάν μια τρίτη "ενισχυτική” δόση των εμβολίων του κορονοϊού θα ήταν ασφαλής και αποτελεσματική και θα συνέβαλε στην ενίσχυση της περιόδου ανοσίας.

  Η κλινική δοκιμή, η οποία αναμένεται να περιλάβει σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες, θα εξετάσει επτά διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές της χώρας και χρησιμοποιούνται ευρέως για εμβολιασμό, αλλά και άλλα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. 

  Οι Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα χορήγησης ενισχυτικής δόσης στον πληθυσμό της χώρας πριν από τον χειμώνα, αφού ο πρωταρχικός στόχος ανοσοποίησης του συνόλου των ενήλικων Βρετανών αναμένεται να επιτευχθεί το καλοκαίρι.

  Άλλωστε, τόσο οι εταιρείες παρασκευής εμβολίων κατά του κορονοϊού, όσο και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης ή ακόμη και ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τον τομέα της παγκόσμιας υγείας έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη αποδείξεων ότι είναι απαραίτητοι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί. 

  Ο Σαουλ Φάουστ, καθηγητής παιδιατρικής ανοσολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Βρετανίας, ο οποίος θα ηγηθεί της κλινικής δοκιμής, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα παράσχουν ενημέρωση στους υπεύθυνους των στρατηγικών εμβολιασμού και τους πολιτικούς προκειμένου "να αποφασίσουν σχετικά με το εάν χρειάζεται μια τρίτη ενισχυτική δόση ή -εφόσον τελικά αυτή χρειαστεί- ποιο εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί".

  Τα εμβόλια που θα εξετάσει η κλινική δοκιμή είναι αυτά των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στη Βρετανία, καθώς και τα εμβόλια των Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και CureVac για τα οποία η Βρετανία έχει συνάψει μελλοντικές συμφωνίες προμήθειας.

  Στο πλαίσιο της μελέτης, θα χορηγηθεί τρίτη δόση σε άτομα που έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ