Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 16:20

  "Βουτιά" για τη λίρα μετά τα σχόλια Ερντογάν - Η μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές

  "Βουτιά" για τη λίρα μετά τα σχόλια Ερντογάν - Η μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρωταγωνίστρια η τουρκική λίρα, στην μείωση της αξίας των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, λίγο προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

  Η λίρα έκανε βουτιά όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αντισημιτικά σχόλια, με αφορμή τις συρράξεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. 

  Φυσικά Τούρκοι αξιωματούχοι αντεπιτέθηκαν με πρωταγωνιστές τους Ομέρ Τσελίκ και Φαχρετίν Αλτούν.

  Η λίρα απώλεσε 0,7% της αξίας της στα 8,4 ανά δολάριο. Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί σχεδόν κατά 15% από τα μέσα Μαρτίου.

  "Προτρέπουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλους Τούρκους ηγέτες να απέχουν από εμπρηστικές παρατηρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία", δήλωσε ο Πράις την Τρίτη. "Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη βία που συχνά συνοδεύει τον αντισημιτισμό και τα επικίνδυνα ψέματα που τη διέπουν".

  Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τους φόβους για την οικονομική σταθερότητα. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 17,1%, το υψηλότερο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές εκτός της Αργεντινής που πλήττεται από την κρίση, και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της έχει φτάσει στο 5% του ΑΕΠ λόγω ανορθόδοξων οικονομικών και νομισματικών πολιτικών.

  Το νοτιοαφρικανικό ράντ υποχώρησε 0,4% στα 14,04 ανά δολάριο. Το πολωνικό ζλότι μειώθηκε 0,3% στο 3,7 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ