Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 14:05

  Ευρωζώνη: Στο 1,6% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

  Η Ευρωζώνη βυθίζεται στο χρέος, η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα βήματα.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε, όπως αναμενόταν, τον Απρίλιο λόγω της απότομης αύξησης του κόστους της ενέργειας και των υπηρεσιών, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Όπως αναφέρει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, από 1,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να δει τον πληθωρισμό ακόμη πιο κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, αλλά προειδοποίησε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα σύγκρισης με τις πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας πέρυσι. 

  Οι τιμές της ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 10,4 σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, προσθέτοντας 0,96 ποσοστιαίες μονάδες στο τελικό ποσοστό πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, το κόστος των μη επεξεργασμένων τροφίμων, μειώθηκε 0,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

  Χωρίς αυτούς τους δύο δείκτες οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 0,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση από την ετήσια αύξηση 1% τον Μάρτιο.

  Οι τιμές των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αυξήθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ