Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 10:49

  Διπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο

  Το μείγμα "κορονοϊού/Brexit" ψαλίδισε το μερίδιο αγοράς της Βρετανίας σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο, στην έναρξη μιας -όπως ελπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας- πρόσκαιρης ανόδου καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πτώση που προκάλεσε ο κορονοϊός στο περασμένο έτος.

  Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS, μετά από την άνοδο 0,7% τον Μάρτιο.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1,4%.

  Η άνοδος των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και τους λογαριασμούς για το αέριο, τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, βοήθησε στην άνοδο του πληθωρισμού, σε συνάρτηση με το κόστος των καυσίμων.

  Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες, αντικατοπτρίζοντας μια αντίστοιχη τάση στις ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά από την πανδημία.

  Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και άλλων ευμετάβλητων στοιχείων, διαμορφώθηκε στο 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Η boE τόνισε πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία οδηγείται άνω του στόχου του 2% και θα διαμορφωθεί στο 2,5% στο τέλος του 2021, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και της σταδιακής κατάργησης της μείωσης του φΠΑ στον κλάδο της φιλοξενίας.

   

  Η BoE αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πίσω στο 2% τον 2022 και το 2023.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ