Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 17:21

  CureVac - GSK: Αποτελεσματικό και έναντι μεταλλάξεων το νέας γενιάς mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  CureVac και GSK ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά στοιχεία για το νέας γενιάς mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η CureVac NV και η GlaxoSmithKline Plc ανακοίνωσαν ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις εργαστηριακές δοκιμές του δεύτερης γενιάς εμβολίου τους κατά του κορονοϊού είναι θετικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως παρέχει προστασία έναντι ορισμένων παραλλαγών του ιού.

  Οι προκλινικές μελέτες σε αρουραίους έδειξαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, με σημαντική εξουδετέρωση των μεταλλάξεων που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Δανία, ανακοίνωσε η CureVac την Πέμπτη. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Η μετοχή της CureVac, η οποία εδρεύει στη Γερμανία, καταγράφει άνοδο 5,8% στη Νέα Υόρκη, ενώ ο τίτλο της Glaxo υποχωρεί κατά 0,3% στο Λονδίνο.

  Το εμβόλιο βασίζεται σε ένα νέο "σκελετό” αγγελιαφόρου RNA που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει ισχυρές ανοσοαποκρίσεις σε χαμηλές δόσεις, που θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία πολλαπλού εμβολίου - δηλαδή με δόσεις που παρέχουν προστασία έναντι πολλών μεταλλάξεων του κορονοϊού.

  Οι εταιρείες είχαν δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι έχουν βάλει στόχο να εγκριθεί το νέας γενιάς υποψήφιο εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού έως το 2022.

  Ένα ισχυρό δεύτερης γενιάς εμβόλια θα μπορούσε να αμβλύνει την κριτική που αντιμετώπισε η Glaxo ως προς την συνεισφορά της στη μάχη κατά του κορονοϊού. Όντας ένας από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές εμβολίων, ο φαρμακευτικός κολοσσός απογοήτευσε τους επενδυτές καθώς δεν πρωτοστατεί στη μάχη κατά του κορονοϊού, αφού μετά την αποτυχία της συνεργασίας της με την Sanofi αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή τις κλινικές δοκιμές.

  Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης αναμένονται αργότερα τον Μάιο. Η CureVac αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές του mRNA εμβολίου της κατά του κορονοϊού, πρώτης γενιάς, τις επόμενες εβδομάδες.

  Η τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, που χρησιμοποιήθηκε επίσης και στην περίπτωση των εμβολίων της Moderna Inc. αλλά και των Pfizer/BioNTech, "έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξης των πρώτων υποψήφιων εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού, πρώτης γενιάς, στις αρχές του 2020”, δήλωσε ο Igor Splawski, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της CureVac, σε ανακοίνωσή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ